Βήμα προς την έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα το «Οχι» εκτιμά η Fitch

Βήμα προς την έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα το «Οχι» εκτιμά η Fitch

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ έρχεται η Ελλάδα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Σε έκθεσή του, ο οίκος αναφέρει ότι ο κίνδυνος να προκληθεί συστημική κρίση από μια έξοδο της Ελλάδας έχει σημειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

Αν και θεωρεί ότι μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές παραμένει πιθανή, σημειώνει πως ο χρόνος είναι λίγος και το ρίσκο να μην υπάρξει τελικά «ντιλ» είναι μεγάλο. Μάλιστα, η Fitch εκτιμά πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμα και μια περιορισμένη συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν λήγουν ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και σημειώνει ότι χωρίς μια νέα χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν το καθημερινό όριο αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ. Από την πλευρά της η HSBC υποστηρίζει πως παρότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμφωνία, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά το «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες μπορεί να συμβούν δύο σενάρια:

• Μια γρήγορη συμφωνία βάσει της τελικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τελευταίων προτάσεων του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ελάφρυνση του χρέους, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ.

Υπό αυτό το σενάριο, τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα δέχονταν αυτή τη συμφωνία εξαιτίας της πολιτικής σημασίας που θα έχει η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

• Οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και πάλι. Η προφανής ρήξη στην εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές, αλλά και η διατήρηση ή ακόμα και ο περιορισμός του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) είναι πιθανό να θέσει την ελληνική κυβέρνηση σε μια τέτοια κατάσταση που να μην μπορεί να ανοίξει τις τράπεζες και να αναγκαστεί να εκδώσει IOUs για την πληρωμή μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους και να αυξήσει τις συσσωρευμένες οφειλές της, σημειώνει η HSBC.

Αν εισαχθεί κάποιου είδους παράλληλο νόμισμα, η χώρα θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο Grexit, προσθέτουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή