Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα δέχονται επαγγελματίες του τουρισμού στη Β. Ελλάδα

Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα δέχονται επαγγελματίες του τουρισμού στη Β. Ελλάδα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική ασφυξία που έχει προκαλέσει στην αγορά το κλείσιμο των τραπεζών οδηγεί τουριστικούς επαγγελματίες στη Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου στην απόφαση να δέχονται συναλλαγές με Βούλγαρους, Τούρκους και άλλους επισκέπτες στα εθνικά τους νομίσματα όπως λέβα, λίρες Τουρκίας κ.ά.

Αν και τα φαινόμενα είναι μεμονωμένα, είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Η οικονομική επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά κ. Χριστίνα Τετράδη αναφέρει για τη Ζάκυνθο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι προμήθειες των ξενοδοχείων σε επίπεδο επισιτισμού (τρόφιμα, ποτά) όσο και σε λοιπά λειτουργικά είδη (καθαρισμού και λοιπά αναλώσιμα), δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι εισαγόμενα και ήδη παρατηρούνται ελλείψεις επειδή οι προμηθευτές δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα για να κάνουν εισαγωγές. Επίσης, προσθέτει ότι «για όσα είδη, μπορούμε να προμηθευτούμε από την Ελλάδα όπως π.χ. λαχανικά, φρούτα, αυγά, η μεγάλη δυσκολία είναι ότι η πληρωμή μπορεί να γίνεται μόνο με μετρητά και όπως όλοι γνωρίζουμε οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να διακινήσουν μετρητά αλλά μόνο χρηματικά ποσά μέσω web Banking».

Eπιπλέον, παγιώνονται οι τάσεις μείωσης του ρυθμού κρατήσεων από τις ξένες αγορές για το υπόλοιπο της σεζόν στη χώρα μας, ενώ συνεχίζονται και οι ακυρώσεις κρατήσεων, κυρίως, μέσω διαδικτυακών καναλιών, επ’ ωφελεία ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ισπανία, η Τουρκία αλλά και το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με την κ. Τετράδη λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, ενώ οι ακυρώσεις των μεμονωμένων πελατών εσωτερικού και εξωτερικού, δηλαδή, αυτών που κάνουν κρατήσεις μόνοι τους και όχι μέσω tour operators φθάνουν στο 80%. Οι tour operators, προσθέτει, δεν έχουν προβεί ακόμα σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων.

Ο σύνδεσμος των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτόρων DRV σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι ακόμα και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου οι πελάτες των τουριστικών πρακτορείων δεν εγκαταλείπουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για την Ελλάδα και δεν ακυρώνουν τη διαμονή τους. Αυτή τη στιγμή, συμπληρώνει, κάνουν διακοπές 200.000 έως 250.000 Γερμανοί στη χώρα μας ένας αριθμός που θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Επιπροσθέτως, η ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να αλλάξουν προς άλλους εναλλακτικούς προορισμούς οι κρατήσεις των Βρετανών τουριστών που έχουν γίνει για Ελλάδα μέσω tour operators.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επικαιροποίησε, χθες, τις ταξιδιωτικές του συστάσεις για την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος η βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης -που βρίσκονται ήδη σε ισχύ- προκειμένου αν χρειασθεί να υποστηριχθούν οι Βρετανοί τουρίστες και υπήκοοι που βρίσκονται στη χώρα μας.

Παράλληλα, το υπουργείο επικαλείται δημοσιεύματα για έλλειψη ιατρικού υλικού και συστήνει στους τουρίστες να έχουν επαρκή ιατρικά «εφόδια» (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων) κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχε δεχθεί 108 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 214-214-1000 που λειτούργησε για την ενημέρωση των τουριστικών επαγγελματιών σε επιχειρησιακά και λειτουργικά ζητήματα. Από το σύνολο των ερωτημάτων 30 εξ αυτών αφορούσαν ζητήματα σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες, 18 σχετικά με εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, 16 με πληρωμές μέσω internet, 15 με καθυστερήσεις πληρωμών και με την πολιτική ακυρώσεων διαδικτυακών παρόχων κ.ά. Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ ενημερώθηκε ότι στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για εξωτερικές συναλλαγές της Νέας Υόρκης ήρθαν σε επαφή με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για την τελική διευθέτηση του φόβου μπλοκαρίσματος πληρωμών αμερικανικών ομίλων προς Ελληνες τουριστικούς επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή