Αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων σε υποχρεωτική αργία

Αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων σε υποχρεωτική αργία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, από όλους τους κλάδους και σε όλη την επικράτεια, που θέτουν τους εργαζομένους τους σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και «υποχρεωτική αργία»,  επικαλούμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί «ανωτέρας βίας». Μάλιστα, επιχειρηματίες επισημαίνουν στην «Κ» ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι απολύσεις, καθώς η αγορά έχει «παγώσει» και μαζί της πάγωσαν και όλα τα σχέδια ανάπτυξης. Παράλληλα, κι ενώ πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία, μεταφέροντάς την, στην καλύτερη περίπτωση, για όταν ανοίξουν οι τράπεζες, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται και αυτές που προκαταβάλλουν τη μισθοδοσία Ιουλίου ή και Αυγούστου, καθώς και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας, φοβούμενοι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων.

Οι καταγγελίες που κατά κύριο λόγο είναι ανώνυμες,  αφορούν εργοδότες οι οποίοι  ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μην εργαστούν λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσω τραπεζών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, μέτρο που δεν υφίσταται με βάση το εργατικό δίκαιο, προβλέπεται όμως στον Αστικό Κώδικα, εφόσον υπάρξει περίπτωση «ανωτέρας βίας».

Υπάρχουν και εργοδότες που θέτουν σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων τους, ή κάποια τμήματα από την παραγωγική διαδικασία, μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ή έστω έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια, τις περισσότερες φορές με συναίνεση, αλλά εκτός προγράμματος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που θέτουν, μονομερώς ή μετά από συμφωνία, τους εργαζομένους τους σε εκ περιτροπής εργασία.

Μάλιστα, αν και την προηγούμενη εβδομάδα η επίκληση σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας σύμφωνα με το ΣΕΠΕ ήταν αυθαίρετη, πλέον το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγεθύνεται. Η πλήρης αδυναμία τροφοδοσίας πρώτων υλών χωρίς  μετρητά, καθώς και το πάγωμα των συναλλαγών λόγω της τραπεζικής αργίας, αλλά και η αναταραχή που επικρατεί στην οικονομία της χώρας οδηγεί τις επιχειρήσεις σε λύσεις ανάγκης.  Τα φαινόμενα αυτά εντοπίζονται κυρίως σε κλάδους που πλήττονται από το κλείσιμο των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές, το χοντρικό και λιανικό εμπόριο αλλά και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι που θίγονται ξεπερνούν τις 10.000, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταγραφή τους, αφού οι περισσότερες καταγγελίες είναι ανώνυμες.

Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία, καθώς και η διαθεσιμότητα, με την καταβολή του 50% των μισθών. Υπάρχει δε και η περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από τον εργοδότη. Σύννομη θεωρείται, επίσης, η χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών, εφόσον αυτό γίνει με τη συγκατάθεση του εργαζόμενου.  Όσο για τη μισθοδοσία, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι αυτή μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμούς, ηλεκτρονικά ή με την κατάθεση μετρητών  και επιταγών, μέσω συγκεκριμένων υποκαταστημάτων τραπεζών. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή