Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς και το αίτημα των ελληνικών Αρχών για αύξηση του ELA. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης για την αύξηση του haircut στις εγγυήσεις, θα περιμένει τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA από το τέλος Ιουνίου, ενώ, από τις αρχές του μήνα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Οπως εκτιμούν από την κυβέρνηση, τα ΑΤΜ θα μπορούν να δίνουν το όριο των 60 ευρώ την ημέρα μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι, αν μειωθεί το όριο στα 30 ή 20 ευρώ, η λειτουργία των ΑΤΜ θα μπορούσε να παραταθεί για περισσότερες ημέρες. Ενώ εκτιμάτο ότι τα αποθέματα ρευστότητας θα επαρκούσαν μέχρι τις αρχές αυτής της εβδομάδας, η επιμήκυνση της λειτουργίας των ΑΤΜ έγινε δυνατή κυρίως λόγω της μη πληρωμής των συνταξιούχων.

Αρχικά, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να λάβουν, χωρίς κάρτα, το σύνολο της σύνταξής τους. Λίγο αργότερα, το ποσό αναπροσαρμόστηκε στα 240 ευρώ ανά εβδομάδα, και κατόπιν στα 120 ευρώ ανά εβδομάδα. Οσοι συνταξιούχοι την περασμένη Δευτέρα πήγαν πάλι στην τράπεζα για να προχωρήσουν σε ανάληψη 120 ευρώ της νέας εβδομάδας διαπίστωσαν ότι αυτό δεν επιτρέπεται.

Την ανάληψη 120 ευρώ, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν για συνταξιούχους, μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνον οι συνταξιούχοι που δεν προχώρησαν σε ανάληψη την προηγούμενη εβδομάδα.

Δηλαδή, οι συνταξιούχοι χωρίς κάρτα, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, δεν μπορούν να λάβουν πάνω από 120 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των τραπεζών, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη, όμως στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-εταίρων άμεσα, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ώστε να εξεταστούν διάφορα τεχνικά ζητήματα, πριν καταστεί δυνατή η λειτουργία των τραπεζών, και πάντα υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις σημείωσε: «Εγώ στο μυαλό μου κάτι τέτοιο δεν το έχω.

Τέτοια πληροφόρηση δεν έχω, στο όργανο αυτό που συζητάμε τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και τι μπορεί να ζητηθεί από τις τράπεζες είτε από την Ε.Ε. Υπάρχει μια οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει κάποια πράγματα, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι έως τώρα αυτό το θέμα δεν το έχουμε καν συζητήσει». Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των τραπεζών, σημείωσε: «Λόγω και του Ντράγκι και λόγω όλης αυτής της κατάστασης, ενώ είχαμε σκοπό να εκδώσουμε μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπου εκεί θα βλέπατε και την επέκταση των λειτουργιών των τραπεζών, δηλαδή των υπηρεσιών που παρέχουν, λόγω αυτής της καθυστέρησης και λόγω των εξελίξεων που έχουμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε δύο μέρες το συγκεκριμένο καθεστώς με το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες, και από Πέμπτη ήδη θα βγει νέα ΠΝΠ. Σε αυτή την πράξη έχουν προβλεφθεί νέες υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται εκ μέρους των τραπεζών· το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά, απότομα δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή