ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φοβισμένοι φορολογούμενοι αύξησαν τα δημόσια έσοδα

oi-fovismenoi-forologoymenoi-ayxisan-ta-dimosia-esoda-2092399

Εσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν εισέλθει στον κρατικό κορβανά από τις 29 Ιουνίου μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές. Υπό τον φόβο του «κουρέματος» των καταθέσεων, χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έσπευσαν να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και μάλιστα σε μία δόση, καθώς και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να ελαφρύνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» στις καταθέσεις, οι πολίτες το θεωρούν αναπόφευκτο και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μειώσουν τις καταθέσεις τους, πληρώνοντας είτε τους φόρους είτε μισθούς μηνών στους εργαζομένους είτε εξοφλώντας τους προμηθευτές και συνεργάτες τους. Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, από τις 29 Ιουνίου μέχρι και χθες 8 Ιουλίου είχαν «σηκωθεί» έστω και με λογιστικό τρόπο 700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή φόρων και ακόμα 300 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν μετρητά στις εφορίες της χώρας. Τμήμα των χρημάτων αυτών συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των συντάξεων στις αρχές του μήνα, ενώ ένα ακόμα τμήμα ύψους 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση βγήκε από τη δύσκολη θέση για την καταβολή των συντάξεων στα τέλη του μήνα από την πληρωμή στις 29-30 Ιουνίου 280 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όσο και αν οι κινήσεις των φοβισμένων φορολογουμένων βοήθησαν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, από την πλευρά τους οι τράπεζες προβληματίζονται εξαιτίας των μεγάλων εκροών καταθέσεων.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητήσουν, εκτός και αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να μετατεθεί η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόση του φόρου εισοδήματος σε μεταγενέστερο μήνα και όχι στις 31 Ιουλίου προκειμένου να επιβραδυνθεί η εκροή καταθέσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 70.000 δηλώσεις νομικών προσώπων. Υπό τις συνθήκες αυτές, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να παρατείνει τις διαδικασίες λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σημειώνεται ότι αρκετοί έχουν ζητήσει (λογιστές, βουλευτές κ.λπ.) μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής τη πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους μέχρι τις 20 Ιουλίου, ενώ τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις 27 Ιουλίου. Οπως προκύπτει από τη νομοθεσία, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, εφόσον προκύψει, θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στα Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου.