2 δισ. τα δεσμευμένα κεφάλαια ασφαλιστικών εταιρειών στις τράπεζες

2 δισ. τα δεσμευμένα κεφάλαια ασφαλιστικών εταιρειών στις τράπεζες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι τοποθετημένες στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες και απειλούνται υπό το βάρος μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με τους εταίρους ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που είναι επενδεδυμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις και τα οποία, υπό το καθεστώς της τραπεζικής αργίας και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, είναι δεσμευμένα στις τράπεζες με αβέβαιη τύχη σε περίπτωση «κουρέματος». Αν και ο ασφαλιστικός κλάδος στη χώρα μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα εποπτικά κεφάλαια, που ορίζουν οι κανόνες για τη φερεγγυότητα των εταιρειών, ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» θα προκαλέσει σοβαρή ζημία στους ισολογισμούς των εταιρειών. Αλλωστε, η οικονομική κρίση και η πτώση των χρηματοοικονομικών αξιών πυροδοτεί υποτιμητική τάση στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων, είτε πρόκειται για εταιρικά είτε για κρατικά ομόλογα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ισολογισμούς των εταιρειών. Σημαντικός όγκος των τοποθετήσεων σε ομόλογα είναι πλέον σε τίτλους του εξωτερικού, καθώς μετά τη ζημία που κατέγραψε ο κλάδος το 2012 από το PSI, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες άλλαξαν την επενδυτική τους πολιτική, επενδύοντας σε ομόλογα ασφαλέστερων οικονομιών. Αρνητική επίδραση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών ασκεί και η πτώση των τιμών σε εταιρικούς τίτλους ελληνικών ή ξένων εταιρειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το σύνολο των ασφαλιστικών προβλέψεων, δηλαδή των αποθεμάτων που διακρατούν οι εταιρείες για την κάλυψη μελλοντικών υποχρεώσεων με τη μορφή επενδύσεων, ανήλθε στο τέλος του 2014 στα 11,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 8,4 δισ. ευρώ αφορούν τις ασφαλίσεις ζωής, με τα 2,2 δισ. ευρώ να είναι οι ασφαλιστικές προβλέψεις των επενδυτικών προϊόντων (unit linked), ενώ στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα τεχνικά αποθέματα των γενικών ασφαλίσεων.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη Νομισματική Εκθεση της ΤτΕ, το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων στο τέλος του 2014 ήταν τριπλάσιο του απαιτούμενου, καθώς ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ, που είναι το ελάχιστο περιθώριο φερεγγυότητας. Ο υπολογισμός αυτός είναι με βάση τη μετριοπαθή προσέγγιση για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, που δεν αποτυπώνει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή από τις αρχές του 2016 της νέας οδηγίας για τη φερεγγυότητα, γνωστής ως Solvency II. Ετσι, το περιθώριο φερεγγυότητας υπολογίζεται σήμερα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, αλλά κατά τις εκτιμήσεις, με βάση το νέο καθεστώς τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα είναι έως και τρεις φορές πάνω από το σημερινό επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή