Μετά τη συμφωνία θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ

Μετά τη συμφωνία θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερεί η εκκαθάριση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση δεν θα εγκατασταθεί στις 15 Ιουλίου, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά, με νέα απόφαση που έχει ληφθεί, η ημερομηνία αυτή έχει μετατεθεί στις 24 Αυγούστου 2015. Ουσιαστικά, στόχος είναι ο εκκαθαριστής να αναλάβει εργασία στον ΟΔΙΕ μαζί με τον ΟΠΑΠ.

Ακόμη και η διαδικασία αυτή, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αίτημα, βέβαια, δεν αναμένεται να αρνηθούν να ικανοποιήσουν οι κοινοτικές Αρχές, με την προϋπόθεση, βεβαίως, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας. Σημειώνεται ακόμη ότι είναι η τρίτη παράταση που ζητούν οι ελληνικές Αρχές από τις κοινοτικές για το ίδιο θέμα.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη μία σημαντική προαίρεση για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Στοιχήματος στον ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος, αν και έχει προκαταβάλει 8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 20% του τιμήματος, εντούτοις δεν έχει καταστεί ακόμη κάτοχος της σχετικής άδειας. Και αυτό συμβαίνει επειδή η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος δεν έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Αυτό πλέον θεωρείται απίθανο να συμβεί πριν από τις 15 Ιουλίου 2015, και η έγκρισή της αναμένεται να γίνει μετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και εφόσον οι θεσμοί συμφωνήσουν με την ελληνική κυβέρνηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που θεωρητικά έχει αιτηθεί η χώρα.

Ως συνέπεια, ο ΟΔΙΕ συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Παρόλο που οι ελληνικές ιπποδρομίες πλέον δεν θα διεξάγονται λόγω καλοκαιριού, θα συνεχιστούν οι ιπποδρομίες άλλων χωρών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης που έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, το βασικό μηνιαίο μίσθωμα του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο από τον ΟΠΑΠ έχει καθοριστεί σε 211.000 ευρώ. Επίσης, η σύμβαση ορίζει τον ελάχιστο αριθμό ιπποδρομιών που έχει υποχρέωση να υλοποιεί ανά τρίμηνο ο παραχωρησιούχος, και, για κάθε ιπποδρομία που υπολείπεται του τριμηνιαίου στόχου, θα καταβάλλεται ρήτρα 2.700 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα εκτιμώμενα έσοδα από τις ελληνικές και ξένες ιπποδρομίες που θα διεξαχθούν από τον νέο παραχωρησιούχο αναμένονται σε 200 εκατ. ευρώ.

Ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να αποδίδει τουλάχιστον 60% των εσόδων του στους παίκτες (payout), ενώ, από τα μικτά κέρδη (GGR) που απομένουν, το 30% θα αποδίδεται (GGR Tax) στο ελληνικό Δημόσιο (4,5%), στη Φίλιππο Ενωση (1,5%) και, ως έπαθλα (24%), στους αναβάτες και τα άλογα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει για την παραχώρηση του 20ετούς διάρκειας δικαιώματος εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος 40,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 20% κατέβαλε με την υπογραφή της σύμβασης (Απρίλιος 2015), το 30% θα καταβληθεί κατά την έναρξη ισχύος του δικαιώματος και το υπόλοιπο 50% έναν χρόνο αργότερα. Ο ίδιος θα ενεχυριάσει στο ΤΑΙΠΕΔ εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ, η οποία μετά το τρίτο έτος, θα αυξηθεί σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή