Αμφιβολίες Ντράγκι για το αν μπορεί να αποτραπεί ελληνική χρεοκοπία

Αμφιβολίες Ντράγκι για το αν μπορεί να αποτραπεί ελληνική χρεοκοπία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να αποτραπεί πλέον η χρεοκοπία της Ελλάδας εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς αν μπορεί να επιλυθεί με επιτυχία η ελληνική κρίση, ο κ. Ντράγκι απάντησε στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore: “Δεν γνωρίζω, αυτή τη φορά είναι πραγματικά δύσκολο”. Ερωτηθείς δε αν μπορεί η Ελλάδα να ελπίζει σε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι “δεν το πιστεύω, δεν το βλέπω ως πραγματική απειλή… και μετά δεν έχουν χρήματα ούτε οι ίδιοι”.

Για πρώτη φορά προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου ώστε να καταθέσει νέες προτάσεις για την κατάρτιση ενός τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής σε αντάλλαγμα για χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνουν ότι το νέο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο και να έχει πιθανότητες επιτυχίας το νέο πρόγραμμα. Ωστόσο το Βερολίνο επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επικαλούμενο την γερμανική νομοθεσία η οποία απαγορεύει την παροχή χρηματοδότησης σε χώρα αν περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση χρέους.

Το αν μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε και σε έξοδο της από την Ευρωζώνη είναι ουσιαστικά πολιτικό ερώτημα διότι στις Ευρωπαϊκές συνθήκες δεν περιλαμβάνεται ουδεμία πρόβλεψη περί αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη. Τους προηγούμενους μήνες ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνσιο έχει δηλώσει τουλάχιστον δύο φορές ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι ανάγκη να οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωζώνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή