Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα υψηλότερα των 5 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαΐου από 3,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης βαίνει διαρκώς μειούμενο από μήνα σε μήνα, με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, καθώς και τους φορείς του Δημοσίου να καταγράφουν φέτος ελλείμματα. Η αύξηση κατά 32% των χρεών του κράτους μέσα σε πέντε μήνες αναδεικνύει τόσο τη στάση πληρωμών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την ελάχιστη ρευστότητα των κρατικών ταμείων, όσο και τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 5,04 δισ ευρώ προήλθαν:

1. Από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία που έφθασαν στο τέλος Μαΐου τα 2,2 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου και 1,7 δισ. ευρώ στις αρχές του 2015.

2. Από τα νομικά πρόσωπα τα οποία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου όφειλαν 235 εκατ. ευρώ αντί 213 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

3. Από τα υπουργεία και τους φορείς που εποπτεύουν, τα οποία χρωστούσαν στο τέλος Μαΐου 525 εκατ. ευρώ αντί 157 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

4. Από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που είχαν χρέη 293 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου αντί 280 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015.

5. Από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 734 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου. Περίπου στο ίδιο επίπεδο ήταν στις αρχές του έτους (755 εκατ. ευρώ), αλλά τον Φεβρουάριο είχαν μειωθεί στα 628 εκατ. ευρώ και έκτοτε πήραν την ανιούσα.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, αυτό ανήλθε στα 557 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν φέτος έλλειμμα 419 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 735 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα ασφαλιστικά ταμεία έλλειμμα 529 εκατ. ευρώ αντί πλεονάσματος 258 εκατ. ευρώ και οι ΟΤΑ πλεόνασμα 145 εκατ. ευρώ αντί πλεονάσματος 231 εκατ. ευρώ. Την αρνητική εικόνα αντέστρεψε ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ φέτος, όταν πέρυσι ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί πώς στο τέλος Μαΐου το Δημόσιο είχε διαθέσει εγγυήσεις ύψους 102,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Το ποσό των συνολικών εγγυήσεων στις αρχές του έτους ήταν μόλις 59,8 δισ. ευρώ και δεν είχε δοθεί καμία εγγύηση για τον ELA. Επίσης, τα δάνεια που είχε συνάψει το Δημόσιο μέσω repos, αξιοποιώντας τη ρευστότητα των κρατικών φορέων ήταν 10,7 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή