Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ δύσκολη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καθώς η χώρα μας διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (50%) μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, την υψηλότερη ανεργία (25,6% τον Μάρτιο) και τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό ως ποσοστό του μέσου μισθού (45%). Στην έκθεση του Οργανισμού για τις προοπτικές απασχόλησης (Employment Outlook 2015) αναφέρεται ότι ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις διαφαίνονταν κάποια σημάδια βελτίωσης έως το τέλος του 2016, οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, μόλις 50%. Αρνητική πρωτιά εμφανίζει η χώρα μας και στο ποσοστό ανεργίας, 25,6% τον Μάρτιο, ενώ οι τρεις στους τέσσερις ανέργους αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο. Η νεολαία της Ελλάδας επλήγη πολύ βαριά από την οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν το 50% των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών είναι άνεργοι, ένα ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 27% των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών ήταν χωρίς εργασία και χωρίς κατάρτιση ή εξειδίκευση. Αν και το σχετικό ποσοστό ήταν ιστορικά υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η διαφορά εκτινάχθηκε από τις 3 στις 13 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία θα κινούνται άνω του 20%, θα έχουν η Ελλάδα αλλά και η δεύτερη Ισπανία, τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.

Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παρ’ ότι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2012 κατά 22% για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νεότερους είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος του κατώτατου προς τον μέσο μισθό να πέσει στο 45%, που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (50%). Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη εργασιακών επιδομάτων, οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές, σημειώνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη τα ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Προτείνει δε, ως εναλλακτική στρατηγική, την αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων με κατώτατο μισθό μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ή μέσω της καθιέρωσης «εργασιακών επιδομάτων».

Παράλληλα δε, ο Οργανισμός παραδέχεται ότι η ενεργός στήριξη της απασχόλησης των ανέργων και των χαμηλόμισθων παραμένει περιορισμένη στην Ελλάδα και προτείνει τη σταδιακή σύνδεση των επιδομάτων ανεργίας με την ενεργό συμμετοχή στην αναζήτηση εργασίας και την επαναπασχόληση.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους οι άνεργοι στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 1.216.870 άτομα έναντι 3.543.651 απασχολουμένων και 3.334.628 οικονομικά μη ενεργών ατόμων.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 25,6% τον Απρίλιο, από το αναθεωρημένο 25,8% του προηγούμενου μήνα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, όπου το 53,2% παραμένει χωρίς δουλειά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή