Δανειολήπτες θέλουν να πληρώσουν στεγαστικά με e-banking, αλλά δεν μπορούν

Δανειολήπτες θέλουν να πληρώσουν στεγαστικά με e-banking, αλλά δεν μπορούν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα προκειμένου να δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα να προεξοφλούν το στεγαστικό τους δάνειο ή να καταθέτουν παραπάνω δόσεις από τις οφειλόμενες έχουν υποβάλει οι τράπεζες προς την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το θέμα προέκυψε κατόπιν αιτημάτων από δανειολήπτες που θέλησαν να καταβάλουν παραπάνω δόσεις ή ακόμη και να προεξοφλήσουν στο σύνολό της την οφειλή τους από το στεγαστικό τους δάνειο και συνάντησαν την άρνηση των τραπεζών, οι οποίες με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την τραπεζική αργία, απαγορευόταν να εκτελέσουν μια τέτοια συναλλαγή.

Η αποπληρωμή στεγαστικών δανείων επιχειρήθηκε από κάποιους δανειολήπτες που θέλησαν να προστατέψουν με έναν έμμεσο τρόπο τις καταθέσεις τους, καθώς εκτίμησαν ότι σε περίπτωση «κουρέματος», οι οφειλές τους από δάνεια θα τους έμεναν στο ακέραιο. Η αυστηρή, ωστόσο, απαρίθμηση των τραπεζικών πράξεων που επιτρέπονται κατά τις ημέρες της τραπεζικής αργίας στην ΠΝΠ ερμηνεύθηκε ως απαγόρευση, ακόμη και αν πρόκειτο για συναλλαγές που ευνοούσαν την εισροή χρημάτων στις τράπεζες, αμβλύνοντας το πρόβλημα των αυξημένων εκροών.

Η προεξόφληση οφειλών αποτελεί μία μόνο από τις περιπτώσεις των συναλλαγών που εμπίπτουν στην γκρίζα ζώνη των συναλλαγών που επιτρέπεται ή όχι να εκτελεστούν κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί η δυνατότητα ή όχι να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό internet banking στον βαθμό που προϋποθέτει την υποβολή αίτησης σε τραπεζικό κατάστημα και δεν μπορεί να γίνει μέσω αίτησης στο τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας. Το άνοιγμα των καταστημάτων αυστηρώς για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων ερμηνεύθηκε από τις τράπεζες ως απαγόρευση της δυνατότητας ανοίγματος λογαριασμού web, ακόμη και όταν κάποιος έχει ήδη λογαριασμό ταμιευτηρίου ή προθεσμίας στην τράπεζα. Οπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες, η σχετική δυνατότητα έχει πάρει πλέον το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή και είναι δυνατή η υποβολή αίτησης στο κατάστημα και η λήψη των κωδικών που χρειάζονται για την ενεργοποίησή του.

Η αυξημένη χρήση του internet banking από μεγάλο αριθμό καταθετών, είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πρόσβαση, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες πρόκειται για περιστασιακό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φυσικά πρόσωπα, ενεργοί χρήστες, δηλαδή αυτοί που έχουν κάνει τουλάχιστον μία συναλλαγή τον τελευταίο χρόνο, είναι περί το 1,6 – 1,7 εκατ., αλλά οι εγγεγραμμένοι είναι σχεδόν διπλάσιοι. Μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων που δεν είχαν κάνει χρήση των κωδικών τους για μακρύ χρονικό διάστημα απευθύνθηκε στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών προκειμένου να επανενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή