Στουρνάρας: Σταδιακή ομαλότητα στις τράπεζες σε περίπτωση συμφωνίας

Στουρνάρας: Σταδιακή ομαλότητα στις τράπεζες σε περίπτωση συμφωνίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του ΟΤΟΕ.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας αλλά και τα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Ελλάδος που εποπτεύουν βασικούς τομείς και λειτουργίες του Τραπεζικού Συστήματος δήλωσαν ότι, υπάρχει επαρκής προετοιμασία αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών που θα προκύψουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως άλλωστε αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως και από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι Τράπεζες.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκατάσταση της κανονικότητας της λειτουργίας των Τραπεζών τις επόμενες μέρες, που συνέδεσε με την επικείμενη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χαρακτήρισε ως μονόδρομο επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία.

Παράλληλα, μίλησε για μέτρα που λαμβάνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη θωράκιση του Τραπεζικού Συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν  οι επιπτώσεις αυτής της περιόδου, ενώ διευκρίνισε ότι, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες.

Eφόσον υπάρξει συμφωνία, όπως τόνισε, δεν υφίσταται κίνδυνος για το μέλλον των Τραπεζών, οι οποίες θα μπορέσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που διαταράχθηκε.

Τέλος, επισήμανε ότι, η λειτουργία των θυγατρικών των Τραπεζών στο εξωτερικό παρακολουθείται διαρκώς από την Τράπεζα Ελλάδος αλλά και από τις επιμέρους Τράπεζες και δήλωσε ότι, με τα σημερινά δεδομένα και με την προϋπόθεση ύπαρξης συμφωνίας δεν υπάρχει κάποιος ορατός κίνδυνος.

Χαρακτήρισε ανεύθυνες φημολογίες όσα ακούγονται για κινδύνους σε επιμέρους Τράπεζες τους οποίους απέκλεισε κατηγορηματικά δηλώνοντας ότι, το Τραπεζικό Σύστημα στο σύνολό του αποδείχθηκε ότι είναι αξιόπιστο και ασφαλές και θα έχει μέλλον και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή