Τι προβλέπει η πρόταση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Τι προβλέπει η πρόταση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εφαρμογή των συστάσεων των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, αποφεύγοντας, τελικά να συγκρουσθεί με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τους φαρμακοποιούς και τους αρτοποιούς. Ετσι, αν και στην πρότασή της προς τους θεσμούς αναφέρει ότι θα εφαρμόσει τις εναπομείνασες συστάσεις της πρώτης εργαλειοθήκης, καθώς και όσες αναφέρονται στη δεύτερη, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τελικά η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, η απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και η άρση των περιορισμών σχετικά με το τι μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη αναφορά για τις εξαιρέσεις υπάρχει στην πρόταση που εστάλη στους δανειστές μόνο σε ό,τι αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, ενώ για τις υπόλοιπες η όποια ενημέρωση προκύπτει μόνο από τα non paper του Μεγάρου Μαξίμου. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων η κυβέρνηση προτείνει τα ακόλουθα:

• Εφαρμογή των συστάσεων της «εργαλειοθήκης ανταγωνισμού» Νο 1 του ΟΟΣΑ αρχής γενομένης με όσα προβλέπονται για τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες των φορτηγών, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και εναρμόνιση των προτύπων στα δομικά υλικά με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα φορτηγά, ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την κατάργηση της διαδικασίας έκδοσης προσωρινής άδειας, καθώς και την αποσύνδεση των ετήσιων ακαθάριστων κερδών μιας επιχείρησης από το μέγιστο επιτρεπτό βάρος που μπορούν να μεταφέρουν τα φορτηγά της για την έκδοση μόνιμης άδειας. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ακόμη αλλαγές στον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων. Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας βάσει της οποίας τα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο προκαθορισμένη ομάδα ανθρώπων και να μην κάνουν στάσεις, καθώς αυτό θεωρείται ότι πλήττει τη λειτουργία των ΚΤΕΛ. Σήμερα στα ΚΤΕΛ επιτρέπεται να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες μόνο εάν δεν δραστηριοποιούνται στην περιοχή τουριστικά λεωφορεία.

• Εφαρμογή των συστάσεων της «εργαλειοθήκης ανταγωνισμού» Νο2 του ΟΟΣΑ. Περιλαμβάνει 82 συστάσεις για τον κλάδο των ποτών και 6 για τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Το σημείο αυτό έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

• Υλοποίηση τρίτης «εργαλειοθήκης» για τους κλάδους του χονδρεμπορίου, των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ΜΜΕ. Θα πρέπει να εφαρμοσθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

• Εξάλειψη των μη ανταποδοτικών τελών και ευθυγράμμιση των ανταποδοτικών τελών με τις υπηρεσίες που παρέχονται. Στις προηγούμενες προτάσεις περιλαμβανόταν ο περιορισμός τους, ενώ οι δανειστές ζητούσαν κατάργησή τους.

• Ανοιγμα των επαγγελμάτων του μηχανικού, του συμβολαιογράφου, του δικαστικού επιμελητή και του αναλογιστή, ειδικά σε ό,τι αφορά την ύπαρξη κατώτατων αμοιβών.

• Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.

• Σύσταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή