Η μη έγκαιρη έκδοση βίζας διώχνει Τούρκους τουρίστες

Η μη έγκαιρη έκδοση βίζας διώχνει Τούρκους τουρίστες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο σε χιλιάδες αφίξεις Τούρκων για την πραγματοποίηση των διακοπών τους στην Ελλάδα επιφέρει η χρονοκαθυστέρηση έκδοσης τουριστικής βίζας από τις προξενικές μας Αρχές στη γειτονική χώρα.

Οπως καταγγέλλουν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ακυρώνεται η εισροή πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η χώρα στενάζει για ρευστό χρήμα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, χιλιάδες είναι οι άνευ λόγου παρεμποδιζόμενοι τουρίστες τόσο για τις θερινές διακοπές όσο και για τις διακοπές εν όψει της επικείμενης θρησκευτικής τους εορτής (Σεκέρ Μπαϊράμ). Οι ενημερώσεις προς τις ελληνικές Αρχές έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα, χωρίς όμως να έχουν δοθεί λύσεις, καθώς γίνεται λόγος περί τεχνικών δυσκολιών και αδυναμίας του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η αντικειμενική δυσκολία βρίσκεται στην είσοδο των βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων για τους Τούρκους, που καθιστά χρονοβόρα τη διαδικασία έκδοσης νέων θεωρήσεων. Για τη σοβαρότητα του θέματος έχει ενημερωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Επίσης, ο κ. Παυλίδης ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά την παρέμβασή του, καθώς πληροφορήθηκε ότι οι συναντήσεις αιτούντων θεωρήσεις που έχουν γίνει σε προξενικές μας Αρχές θα καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθούν περί τα μέσα Αυγούστου. Ο περιφερειάρχης μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα επισημαίνει ότι «λύσεις υπάρχουν παντού. Αγωνιζόμαστε να υπάρξουν χρήματα στην αγορά. Κάποιοι δεν το κατανοούν. Ο καθένας μας έχει την υποχρέωση να λύνει τα γραφειοκρατικά προβλήματα, και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτά προς ζημία της χώρας. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να λύσουν το πρόβλημα εδώ και τώρα».

Και όλα αυτά, ενώ, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», τουριστικοί επαγγελματίες, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας αναγκάζονται να δεχθούν πληρωμές από Βούλγαρους και Τούρκους επισκέπτες στα εθνικά τους νομίσματα, λέβα και τουρκική λίρα αντίστοιχα. Αναλυτικό ρεπορτάζ για την αποδοχή πληρωμών σε λέβα από ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, εστιάτορες, καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και εμπόρους στη Βόρεια Ελλάδα έκαναν και οι Financial Times, φιλοξενώντας δηλώσεις Ελλήνων επαγγελματιών για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή