Δέσμευση για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

Δέσμευση για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Την υπόσχεση αυτή δίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που σήμερα παραδέχονται ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα». Οι ίδιοι σημειώνουν ότι έχει γίνει αρκετή προεργασία, ώστε μόλις υπάρξει η πολιτική βούληση οι αποκρατικοποιήσεις να τρέξουν γρήγορα. Σήμερα, ακόμη και η σχετικά «εύκολη» αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, έχει κολλήσει στα «γρανάζια» της ελληνικής Βουλής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα και εφόσον φυσικά υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους εταίρους. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την πολύ μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι Αραβες επενδυτές (Jermyn Street Real Estate Fund) έλαβαν παράταση για να συμφωνήσουν στην πρόταση που τους έχει γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αρχικά το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είχε δώσει προθεσμία μέχρι 10 Ιουλίου 2015, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα υπήρχε μια συμφωνία της χώρας με τους «θεσμούς». Αυτό βεβαίως δεν επιτεύχθηκε κι έτσι η καταληκτική ημερομηνία, μεταφέρθηκε προς τα πίσω. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ωστόσο υπάρχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου των όρων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την τελευταία επιβάρυνση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Το νέο σχέδιο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, είναι πιστό αντίγραφο του σχεδίου που παρουσίασαν οι «θεσμοί» στο τέλος Ιουνίου. Οι όποιοι αστερίσκοι είχε θέσει η κυβέρνηση στο προηγούμενο σχέδιο π.χ. συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, εξασφάλιση θέσεων εργασίας κ.λπ., έχουν απαλειφθεί, ενώ πλέον δεν γίνεται κανένας λόγος για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για αποδοχή του προγράμματος, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Ακόμη περιλαμβάνεται και η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημείο στο οποίο είχε διαφοροποιηθεί η προτελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς. Αν και το σχέδιο μένει να εξειδικευθεί, εντούτοις φαίνεται ότι, μετά από πολλούς μήνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τον καταλυτικό ρόλο των αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνον για την τόνωση των εσόδων, αλλά κυρίως για την αλλαγή κλίματος στην αγορά.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, θα προχωρήσει άμεσα η υποβολή προσφορών για τους ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, θα ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θα επανεκκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης της Ελληνικόν Α.Ε. έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά της από τον προτιμητέο επενδυτή.

Οι συμφωνίες αυτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορούν να αλλάξουν το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή