«Βόμβα» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν έριξε η κυβέρνηση

«Βόμβα» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν έριξε η κυβέρνηση

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντόμινο επιπτώσεων έχει προκαλέσει στον ελληνικό τουρισμό η κρίση που απλώθηκε λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το τελευταίο πεντάμηνο.

Η πτώση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής στα τουριστικά καταλύματα από τις ξένες αγορές, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων, κυμάνθηκε μεταξύ 30% έως 40%, με κάποια μικρή συγκράτηση τις τελευταίες ώρες, λόγω των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η τάση αυτή αν δεν ανατραπεί οριστικά, θα επηρεάσει αρνητικά το μέγεθος των κρατήσεων για το επόμενο τρίμηνο. Στο θετικό αποτέλεσμα που παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός για το πρώτο εξάμηνο του έτους συνέβαλε καθοριστικά η σημαντική αύξηση σε ποσοστό 25% των αφίξεων στην Αθήνα.

Μεγάλες εκπτώσεις

Παράλληλα, με την πτώση του ρυθμού εισόδου νέων κρατήσεων συνεχίζεται η ροή των ακυρώσεων κυρίως από διαδικτυακά κανάλια κρατήσεων που οι πελάτες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν ακυρωτικά. Σε άλλες, καλές περιόδους για τον ελληνικό τουρισμό τέτοια περίοδο στην αιχμή της σεζόν οι προσφορές και οι εκπτώσεις ήταν περιορισμένες. Ομως υπό τις παρούσες συνθήκες, ξένοι τουριστικοί οργανισμοί σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ζήτηση των τουριστικών πακέτων για τη χώρα μας προχωρούν σε εκπτώσεις έως και 50%. Η Ελλάδα έχασε και την ευκαιρία προσέλκυσης μεγάλου όγκου επισκεπτών που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους στην Τυνησία, μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση και αναζήτησαν άλλους προορισμούς για την πραγματοποίηση των διακοπών τους. Τα περισσότερα κέρδη από αυτήν την εξέλιξη είχε η Ισπανία. Επίσης, Ισπανία, Τουρκία, Μαυροβούνιο αποτελούν, πλέον, εναλλακτικές λύσεις για τους τουρίστες που έχουν θορυβηθεί από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και αποφεύγουν να κάνουν κρατήσεις στη χώρα μας.

Η μόνη θετική συγκυρία που συγκρατεί ένα μέρος του ταξιδιωτικού ρεύματος και προς τη χώρα μας για τη φετινή σεζόν από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ είναι οι ανατιμήσεις της στερλίνας και του δολαρίου έναντι του ευρώ. Από την άλλη, η πτώση των κρατήσεων από τη Ρωσία είχε προεξοφληθεί πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης που εμφανίζει το εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τη ρωσική αγορά.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και ο εσωτερικός τουρισμός μετά το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες ακυρώσεις Ελλήνων τουριστών που είχαν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους αυτή την περίοδο. Επίσης, σε κάποιες περιοχές η πτώση του ρυθμού νέων κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό έως 80%. Οι επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη είναι μεγαλύτερες σε μικρότερα καταλύματα. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές που έχουν απόλυτη εξάρτηση από την εσωτερική τουριστική αγορά υπάρχουν μικρά καταλύματα που έχουν μπει σε υπολειτουργία. Επιπλέον, η πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης έχει επηρεάσει και επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό όπως εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά καταστήματα αλλά και καταστήματα πώλησης αναμνηστικών και άλλων ειδών.

Φόβοι για την τροφοδοσία

Στο μεταξύ, σημάδια απορρύθμισης έχουν παρουσιασθεί στην αγορά, με το βασικότερο πρόβλημα για πολλά καταλύματα να αποτελεί το γεγονός ότι δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους μέσω καρτών, ενώ μεγάλος αριθμός προμηθευτών για τις τροφοδοτικές καθημερινές τους ανάγκες ζητεί πληρωμές με μετρητά. Επίσης, τουριστικοί επιχειρηματίες χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, θα παρουσιασθούν κενά στην αγορά που δεν θα επιτρέπουν την επαρκή τροφοδοσία των καταλυμάτων.

Μάλιστα, ξένοι αναλυτές έχουν προσδιορίσει τις μειώσεις των τιμών που μπορούν να πετύχουν οι πελάτες στην περίπτωση φαινομένων δυσλειτουργίας των μονάδων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση περιορισμού των μενού στα επισιτιστικά τμήματα σημειώνουν ότι μπορούν να ζητήσουν μείωση τιμών σε ποσοστά μεταξύ 5-10% και στην περίπτωση μη επαρκούς προσωπικού στις μονάδες σε ποσοστό έως 20%.

Μαζικές ακυρώσεις και για συνέδρια

Ισχυρούς κλυδωνισμούς από τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας έχει δεχθεί και ο κλάδος των συνεδριακών και άλλων εταιρικών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με εκπροσώπους του, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση πραγματοποιήθηκαν ακυρώσεις εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει κατ’ αρχήν ελληνικοί όμιλοι. Οι ακυρώσεις σήμερα από προγραμματισμένες εκδηλώσεις εγχώριων εταιρειών φθάνουν ήδη σε ποσοστό 50%.

Ομως, ακυρώσεις πραγματοποιήθηκαν και από το εξωτερικό προγραμματισμένων γι’ αυτή την περίοδο εκδηλώσεων στην Αθήνα. Οι ακυρώσεις καταγράφηκαν από ιταλικές εταιρείες. Το χειρότερο όμως είναι, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, πως με τη ρευστότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία έχει μειωθεί σε ποσοστό έως και 70% και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση νέων εκδηλώσεων στη χώρα μας. Πρόκειται για κρατήσεις τελευταίας στιγμής συνεδρίων που είναι προγραμματισμένα να γίνουν από ξένες εταιρείες στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Οι εταιρείες, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, διστάζουν να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο διεξαγωγής των συνεδρίων τους, επιλέγοντας άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή