Θα πωλούνται ΜΗΣΥΦΑ και στα σούπερ μάρκετ

Θα πωλούνται ΜΗΣΥΦΑ και στα σούπερ μάρκετ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ και σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι μεταξύ των μέτρων που θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του Eurogroup που παρουσιάστηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων που ζητήθηκαν από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο δάνειο της Ελλάδας από τον ESM είναι και η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που σημαίνει να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά στην πρόταση που είχε καταθέσει στο Eurogroup την προηγούμενη Παρασκευή ζητούσε την εξαίρεση αυτού του μέτρου.

Ως προϋπόθεση αναφέρεται και η εφαρμογή των αλλαγών που είχε προτείνει η εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Βασική αλλαγή –που είχε «αποφύγει» πριν από περίπου 15 μήνες η τότε κυβέρνηση– αφορούσε τη δυνατότητα να ανοίγει φαρμακείο και μη φαρμακοποιός. Εντονη ήταν χθες το βράδυ η αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου, που μέσω της σελίδας του στο Facebook προειδοποίησε «μην τολμήσετε!», προσθέτοντας «σπέρνετε ανέμους… ετοιμαστείτε να θερίσετε θύελλες».

Επιπλέον, η κυβέρνηση καλείται να «πάρει πίσω» και όλες τις μονομερείς ενέργειες των τελευταίων μηνών. Ως τέτοια εκλαμβάνεται και η απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει τη δυνατότητα να αναγράφεται στη συνταγή και η εμπορική ονομασία των φαρμάκων –γενόσημα και σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις– ως «προτεινόμενα» από τον γιατρό. Η συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας αποτελεί ένα μνημονιακό μέτρο, για την εφαρμογή του οποίου είχαν πιέσει πολύ οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ετσι, η κατάργηση των «εξαιρέσεων» από αυτό το μέτρο ήταν φυσικό να περιλαμβάνεται στο πρόσφατο πακέτο Γιουνκέρ και να έχει συμπεριληφθεί και στην ελληνική πρόταση της περασμένης Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που κατήργησε η νέα κυβέρνηση είναι και το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, που, αν και δεν είναι μνημονιακό μέτρο, η σχολαστική είσπραξή του αναφερόταν σε κείμενα τόσο των δανειστών όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή