Κλειστές οι τράπεζες μέχρι την ψήφιση των προαπαιτούμενων

Κλειστές οι τράπεζες μέχρι την ψήφιση των προαπαιτούμενων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη η διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας, που διατηρεί το όριο των αναλήψεων στα 60 ευρώ την ημέρα μέσω ATM και στα 120 ευρώ την εβδομάδα μέσω τραπεζών για τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την τραπεζική αργία ευθυγραμμίζεται με τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διατήρηση του ELA στα ίδια επίπεδα. Η ΕΚΤ θα καθορίσει τη στάση της από την ψήφιση στη Βουλή των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Η ψήφιση των προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη, όπως έχει συμφωνηθεί, θα επιτρέψει ενδεχομένως την ενίσχυση της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα το εύρος των τραπεζικών εργασιών που επιτρέπονται στο πλαίσιο της τραπεζικής αργίας, με στόχο να διευκολύνει μια σειρά συναλλαγών είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για συναλλαγές που δεν θα οδηγούν σε εκροή κεφαλαίων και θα ανοίξουν μικρό παράθυρο για τη μερική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει «παγώσει» στην κυριολεξία. Με βάση και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι τράπεζες, εξετάζεται η δυνατότητα εξόφλησης επιταγών, σε πίστωση ωστόσο του λογαριασμού της επιχείρησης, χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα ανάληψης του ποσού. Αντίστοιχα, εξετάζεται η δυνατότητα πληρωμών δανείων και γενικότερα οφειλών και από τον γκισέ των τραπεζών και όχι μόνο μέσω ATM ή web banking, που ισχύει σήμερα. Στα αιτήματα των τραπεζών είναι, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα οι αναλήψεις των μετρητών να αθροιστούν με βάση ένα συγκεκριμένο όριο για το σύνολο της εβδομάδας και όχι ένα ημερήσιο όριο, δηλαδή αυτό των 60 ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μη συνωστίζονται στις ουρές των ΑTM σε καθημερινή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει την ενίσχυση της ρευστότητας από την πλευρά της ΕΚΤ, καθώς σήμερα τα διαθέσιμα των τραπεζών καθορίζονται μέρα με τη μέρα και δεν επαρκούν για σχεδιασμούς πέραν των δύο ημερών. Η ΕΚΤ έχει αφήσει αμετάβλητο το όριο των 89,6 δισ. ευρώ εδώ και αρκετές εβδομάδες και η περαιτέρω απελευθέρωση της ρευστότητας θα γίνει σταδιακά και σε πρώτη φάση προϋποθέτει την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που συμφωνήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επόμενο βήμα για την απελευθέρωση ρευστότητας και ενδεχομένως για την επιστροφή καταθέσεων είναι η υπογραφή της συνολικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτήσει αρκετές εβδομάδες και σε καμιά περίπτωση δεν θα σημαίνει και την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις, που σύμφωνα με ανάλυση της Barclays θα διατηρηθούν για δύο τουλάχιστον μήνες ακόμη. Οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 120 δισ. ευρώ, μετρώντας απώλειες της τάξεως των 45 δισ. ευρώ σε μόλις επτά μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή