Το άνοιγμα των αγορών δημιουργεί μέτωπα με επαγγελματικές ομάδες

Το άνοιγμα των αγορών δημιουργεί μέτωπα με επαγγελματικές ομάδες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τον εαυτό της, αλλά και με σειρά επαγγελματικών ομάδων αναμένεται να βρεθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, καθώς καλείται να εφαρμόσει σειρά μέτρων που σχετίζονται με το άνοιγμα των αγορών και με τα οποία η ίδια είχε αντιταχθεί τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο την εφαρμογή του οποίου η κυβέρνηση δεσμεύεται πλέον να διευρύνει και όχι να καταργήσει, σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε προαναγγείλει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Συνολικά οι αλλαγές που αφορούν στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, κατ’ εφαρμογήν των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένεται να θεσμοθετηθούν σε δεύτερη φάση, ήτοι περί τα τέλη του καλοκαιριού. Αν και τα σαφή χρονοδιαγράμματα θα τεθούν στο κείμενο του νέου Μνημονίου, τα σχετικά νομοθετήματα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση περί τα τέλη Αυγούστου και αφού προηγηθεί διαβούλευση περίπου ενός μηνός.

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε να νομοθετήσει στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας με τους δανειστές είναι, βάσει της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής των «19», οι ακόλουθες:

• Εφαρμογή όλων των συστάσεων της πρώτης εργαλειοθήκης ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ που δεν είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει περίπου το 85% των συστάσεων αυτών. Η σημερινή κυβέρνηση αναλαμβάνει, λοιπόν, να θεσμοθετήσει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σήμερα, βάσει του νόμου 4177/2013 επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ για τις υπόλοιπες και για τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. αποφασίζει ο οικείος αντιπεριφερειάρχης. Πέρυσι το καλοκαίρι, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος κατ’ εφαρμογήν του προηγούμενου Μνημονίου είχε αποφασίσει τη λειτουργία πιλοτικά, για ένα χρόνο, των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας. Η υπουργική απόφαση δεν ίσχυσε ποτέ, καθώς η εφαρμογή της ανεστάλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είχε δεσμευθεί ότι θα τροποποιήσει και τον νόμο 4177/2013, έτσι ώστε τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν το πολύ τρεις Κυριακές τον χρόνο.

• Εκπτώσεις: Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει απελευθέρωση των εκπτώσεων, υπό την έννοια να έχει το δικαίωμα η κάθε επιχείρηση να τις πραγματοποιεί όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται κεντρικά από το κράτος.

• Ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων: Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την κατάργηση της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου πρέπει να είναι οπωσδήποτε φαρμακοποιός και προτείνει να προβλέπεται ο υπεύθυνος για τη χορήγηση των φαρμάκων να είναι φαρμακοποιός (ως υπάλληλος). Η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα κανάλια διανομής πλην των φαρμακείων περιλαμβάνεται στη συμφωνία, αλλά η υλοποίησή της παραπέμπεται σε μεταγενέστερη φάση.

• Απελευθέρωση αγοράς γάλακτος: Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει η διάρκεια ζωής του γάλακτος να καθορίζεται από τον παραγωγό και όχι από το κράτος. Πέρυσι, ύστερα από θύελλα αντιδράσεων, θεσμοθετήθηκε απλώς η αύξηση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.

• Αρτοποιεία: Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την άρση των περιορισμών σχετικά με το τι ονομάζεται αρτοποιείο.

• Εφαρμογή της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης αυτής εξετάστηκαν τέσσερις κλάδοι της μεταποίησης: ποτά, κλωστοϋφαντουργία – είδη ένδυσης – επεξεργασία δέρματος, μηχανήματα – εξοπλισμός και πετρελαιοειδή. Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ αφορούν τους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών.

Αν και δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, αλλαγές θα πρέπει επίσης να αναμένονται σε ό,τι αφορά ορισμένα «κλειστά» επαγγέλματα (μηχανικός, συμβολαιογράφος, αναλογιστής και δικαστικός επιμελητής), στον κλάδο των τουριστικών μεταφορών, της ακτοπλοΐας, της τουριστικής κατοικίας, καθώς και στο πεδίο των χρεώσεων υπέρ τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή