Μειώσεις συντάξεων, μεγάλες αυξήσεις εισφορών και ορίων ηλικίας

Μειώσεις συντάξεων, μεγάλες αυξήσεις εισφορών και ορίων ηλικίας

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μητέρες ανηλίκων, δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία, ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ, αγρότες, ναυτικοί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται από την επερχόμενη πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έως αύριο. Τα προωθούμενα μέτρα πλήττουν βάναυσα τους μελλοντικούς χαμηλοσυνταξιούχους σε ΙΚΑ και ΟΓΑ, ενώ από το πακέτο μέτρων για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σε πρώτη φάση– θίγονται και όλοι οι νυν συνταξιούχοι, καθώς θα επιβληθούν αυξήσεις εισφορών τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονταν μια ανάσα από τη συνταξιοδότηση.

Εως και τριπλασιασμό των εισφορών, από 60 σε 180 ευρώ τον μήνα, αναμένεται να υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ενώ τεράστιες αυξήσεις εισφορών ή αντίστοιχες μειώσεις συντάξεων έρχονται και για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ. Και αυτό εξαιτίας της δέσμευσης για κατάργηση των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των Ταμείων από το κράτος και εναρμόνιση της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015.

Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους εκτιμάται ότι θα επιφέρει η διάταξη που προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτούνται και δεν έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας τους θα λαμβάνουν σύνταξη χωρίς το μη ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, ήτοι μειώσεις έως και 40% στην πλειονότητα των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τα κατώτερα όρια.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας επηρεάζονται περίπου 300.000 ασφαλισμένοι, ενώ όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους κατά 16% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του γενικού ορίου συνταξιοδότησης.

Οι βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων που απειλούνται είναι οι εξής:

• Εργαζόμενοι με 35ετία μέχρι το τέλος του 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη από τα 58 έως τα 60 (ανάλογα με το Ταμείο) με τα απαιτούμενα έτη τη στιγμή της εξόδου να κυμαίνονται από 35 έως 37. Με τις προωθούμενες διατάξεις θα οδηγηθούν σε σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης 2-4 έτη, ενώ θα απαιτούνται 3-4 επιπλέον χρόνια ασφάλισης.

• Δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Με βάση τη νομοθεσία έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και σε αρκετές περιπτώσεις αποχωρούν ακόμα και πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Απειλούνται με αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 για πλήρη σύνταξη ή στα 62 για μειωμένη.

• Μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το Ταμείο και το έτος κατοχύρωσης δικαιώματος αποχωρούν από τα 50 έως τα 60. Θεωρούνται από τις μεγάλες χαμένες του ασφαλιστικού, αφού στην περίπτωση του Δημοσίου μπορεί και να οδηγηθούν σε επιπλέον 12 χρόνια ασφάλισης.

• Αντρες με ανήλικα τέκνα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο την περίοδο 2011-2012. Σε περίπτωση που δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας απειλούνται με αύξηση του ορίου έως και 10 έτη για μειωμένη σύνταξη (η αύξηση είναι μεγαλύτερη εάν πάνε για πλήρη σύνταξη).

• Αντρες στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να πιάσουν το όριο ηλικίας, θα επιβαρυνθούν σταδιακά με δύο επιπλέον έτη δουλειάς. Ειδικότερα το όριο για μειωμένη σύνταξη θα πάει από τα 60 στα 62 και για πλήρη από τα 65 στα 67.

• Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Η επιβάρυνση θα είναι μέχρι και 4 χρόνια.

Από την προωθούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας στο 67ο έτος φαίνεται πως θα διασωθούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι γονείς αναπήρων τέκνων.

Οι δεσμεύσεις στα εργασιακά

Τα «καυτά» θέματα των ομαδικών απολύσεων αλλά και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο επαναφέρει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ παράλληλα βάζει στον «πάγο» το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα. Στο τελικό κείμενο που κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παράλληλα όμως αποδέχεται αλλαγές και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και των εργατικών κινητοποιήσεων, ήτοι τα δύο «καυτά» θέματα που έθετε η τρόικα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Βάσει της συμφωνίας οι πολιτικές για την αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, υπό μία βασική προϋπόθεση: να μη συνεπάγονται επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης. Στην πράξη, η κυβέρνηση δέχεται να βάλει στον πάγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όχι μόνο για το θέμα του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά) αλλά και για τις συλλογικές συμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή