Η συμφωνία μπορεί τελικά να έχει αίσιο τέλος για όλους

Η συμφωνία μπορεί τελικά να έχει αίσιο τέλος για όλους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία εύθραυστη ημισυμφωνία. Μετά τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο εξάμηνο, δεν θα είναι εύκολο για τους πιστωτές να επικυρώσουν πακέτο στήριξης άνω των 80 δισ. ευρώ για μια χώρα της οποίας οι ηγέτες τους κατηγορούσαν πριν από λίγες μέρες για «τρομοκρατία». Και επειδή ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει τα αντίθετα από πολλά από όσα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του, ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα παραμένει υψηλός. Ωστόσο, η συμφωνία μπορεί να αποδώσει. Αν και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πολλά μπορεί να πάνε στραβά, διαπιστώνουμε ορισμένα θετικά:

– Σημαντικές μεταρρυθμίσεις: Η ουσία της συμφωνίας υπερβαίνει τα όρια της λιτότητας και της επανόρθωσης της ζημίας στο τραπεζικό σύστημα από την ελληνική κυβέρνηση. Δίνει έμφαση σε αναπτυξιακές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την αγορά εργασίας και τη διακυβέρνηση, στοιχεία που χρειάζεται η Ελλάδα για μακρόπνοη ανάπτυξη.

– Το τέλος των ψευδαισθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ: Υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε επικίνδυνο παιχνίδι, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι η Ευρώπη θα υποχωρήσει. Εφερε την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου ενός Grexit μέχρι του σημείου να κλείσουν οι τράπεζες. Τώρα, όλες οι πλευρές στην Αθήνα ίσως δεν δυσκολευτούν τόσο να κάνουν ό,τι πρέπει για να μείνει η χώρα στο ευρώ.

– Ανεπίσημη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία στην Αθήνα: Προς το παρόν είναι πιθανό το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποτυπώνει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να μείνουν στο ευρώ.

– Η τόνωση της εμπιστοσύνης μπορεί να αντισταθμίσει τη λιτότητα: Η επιπλέον λιτότητα, που τώρα πρέπει να υπομείνει η Ελλάδα λόγω ύφεσης και χρηματοπιστωτικού χάους με ευθύνη του πρωθυπουργού είναι σκληρή και θα πλήξει τη ζήτηση. Εάν, όμως, η συμφωνία εφαρμοστεί με ευρεία στήριξη από τη Βουλή, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο μέλλον τους.

– Η Γαλλία συνέδραμε στην επίτευξη συμφωνίας: Πολλά γράφτηκαν για τη διένεξη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και κάτι τέτοιο, εάν είχε διάρκεια, θα ήταν σοβαρό θέμα για το μέλλον της Ευρώπης. Υπάρχει και η θετική όψη του τρόπου κατάρτισης της συμφωνίας: μέχρις ενός σημείου η Γαλλία γεφύρωσε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, χωρίς να παραγνωρίσει βασικές απαιτήσεις της Γερμανίας. Για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι τόσο δημοφιλής στο εσωτερικό, αυτή η εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά.

– Η προβλεπόμενη συμφωνία έχει 3ετή διάρκεια: Εάν εφαρμοστεί, δίνει πραγματικά μια ευκαιρία στην Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην οικονομική υγεία.

– Το καρότο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο κρατάει η Ευρώπη από το 2012 ως ενδεχόμενη ανταμοιβή για μία Ελλάδα που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, παρουσιάστηκε πολύ πιο καθαρά στην Ελλάδα (και το ΔΝΤ) στη συμφωνία.

– Το ταμείο ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας οικοδομεί την εμπιστοσύνη: Το ταμείο με ενεργητικό έως και 50 δισ. ευρώ φαίνεται καλή ιδέα για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της διαχείρισης κρατικής περιουσίας. Παράλληλα, μέχρις ενός ορίου θέτει τα ορθά κίνητρα, εφόσον η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το 25% των εσόδων για επιπρόσθετες επενδύσεις.

– Η συμφωνία αναθερμαίνει το διεθνές κύρος της Ευρωζώνης: Συν τω χρόνω, η συμφωνία μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας μπορεί να τονώσει σημαντικά το κύρος της Ευρωζώνης, ενώ ήδη υπάρχουν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

* Επικεφαλής οικονομολόγος της τραπέζης Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή