Λύση πιο συγκεκριμένη και φιλόδοξη ζητά το ΔΝΤ

Λύση πιο συγκεκριμένη και φιλόδοξη ζητά το ΔΝΤ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει την πίεση προς τους Ευρωπαίους σχετικά με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δίνοντας στη δημοσιότητα νέες, ακόμη χειρότερες προβλέψεις για τη βιωσιμότητά του. Οπως τονίζει σε  μία νέα μελέτη βιωσιμότητας που έδωσε τα ξημερώματα στη δημοσιότητα, το ελληνικό χρέος χρειάζεται μία πολύ μεγαλύτερη αναδιάρθρωση από αυτή που συζητούν μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα χρειασθεί να δοθεί στην Ελλάδα μια 30ετής περίοδος χάριτος όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και «μία πολύ δραματική παράταση των λήξεων». Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, αυτό το μέτρο είναι δραματικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένα εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο χρέος. Στόχος μας, είπε, είναι «να δείξουμε το μέγεθος της προσαρμογής που χρειάζεται» λόγω των υψηλότερων αναγκών χρηματοδότησης της χώρας.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία της Δευτέρας είναι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους της εταίρους, και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να πάμε στο συμβούλιο (σ.σ. για να εγκρίνουν την εκταμίευση μίας επόμενης δόσης προς την Ελλάδα) αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη και φιλόδοξη λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Παράλληλα, βέβαια, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων πληρωμών. Η μη πληρωμή της χθεσινής δόσης προκάλεσε αντιδράσεις στο χθεσινό εκτελεστικό συμβούλιο τις οποίες προσπάθησε να κατευνάσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι αντιδράσεις δεν είχαν να κάνουν τόσο με τη μη πληρωμή προς στο Ταμείο, όσο με την επιλογή να πληρωθούν την ίδια ημέρα οι ιδιώτες κάτοχοι του ομολόγου Samurai, αμφισβητώντας στην πράξη τον ρόλο προτιμητέου πιστωτή του Ταμείου.

Στη νέα ανάλυση. η οποία είναι μόλις τρεις σελίδες και δεν περιλαμβάνει υποθέσεις για την ανάπτυξη ή τα πρωτογενή πλεονάσματα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ εντός δύο ετών και στο 170% του ΑΕΠ το 2022, σε σχέση με 177% και 142%, αντίστοιχα, στην προηγούμενη ανάλυση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο πριν από το δημοψήφισμα. Οι νέες εκτιμήσεις υπολογίζουν τις χαμηλότερες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2015 και το 2016, καθώς και την κατά 25 δισ. ευρώ μεγαλύτερη χρηματοδότηση που προβλέπεται πλέον ότι χρειάζεται η Ελλάδα λόγω των επιπτώσεων από το κλείσιμο των τραπεζών. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνεται ότι εκτός από την προτεινόμενη στήριξη, «μπορεί να χρειασθούν και άλλες ενέσεις κεφαλαίου στο μέλλον αν δεν υπάρξει μία ριζική λύση σε ζητήματα διοίκησης που βρίσκονται στην καρδιά των προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». 

Μάλιστα, η έκθεση τονίζει ότι δεν μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα γίνει μεταφορά του χρέους στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να γίνει πρώτα μία γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς τα επιτόκια της αγοράς θα είναι υψηλότερα και θα βάλουν το ελληνικό χρέος σε μη βιώσιμη τροχιά.

Ακόμη και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, ένας καταλληλότερος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δείκτης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προβλέπεται να ανέλθει σημαντικά πάνω από το 15% του ΑΕΠ, που είναι το όριο ασφαλείας, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις. Εκτός από την παράταση της περιόδου χάριτος και των λήξεων, οι άλλες λύσεις, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή εκ των προτέρων βαθύ κούρεμα. Η επιλογή μεταξύ αυτών των εναλλακτικών ανήκει στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή