Σόιμπλε: Παραμένουν οι κίνδυνοι μέχρι να κλείσει η συμφωνία

Σόιμπλε: Παραμένουν οι κίνδυνοι μέχρι να κλείσει η συμφωνία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin, ενώ προέταξε το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, προέβλεψε ότι θα είναι μακρές και δύσκολες και ισχυρίστηκε πως η ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Ημασταν σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις μιας χώρας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις, είπε ο κ. Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.

Απαντώντας για την πρότασή του για Grexit, είπε ότι το έκανε γιατί πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορισμένοι στη γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μια καλύτερη λύση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη γερμανική κυβέρνηση που πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν ή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τους ανθρώπους στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, αποφεύγοντας να απαντήσει σαφώς εάν βρίσκεται και ο ίδιος μεταξύ εκείνων που έχουν αυτή την άποψη.

Παράλληλα, δήλωσε ότι μια απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση «ασφαλώς» θα την έπαιρνε η ίδια η Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι αυτό που προέχει είναι η πληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Είπε ακόμη ο κ. Σόιμπλε ότι «εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο ευθύνη της τελευταίας κυβέρνησης. Το θέμα όμως είναι για πόσο μπορείς να το κάνεις χωρίς να καταστρέψεις την αξιοπιστία της Ευρώπης». Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή