Εκτός σχεδίου νόμου η πρόωρη συνταξιοδότηση

Εκτός σχεδίου νόμου η πρόωρη συνταξιοδότηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τις διατάξεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1 Ιουλίου 2015 έως το τέλος του 2021 κατατέθηκε, τελικά, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας με τον ΕSM. Μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με το τελικό κείμενο που τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, είναι οι ασφαλισμένοι που από την 1η Ιουλίου και μετά θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα «κατώτατα όρια», καθώς θα λάβουν την κρατική επιχορήγηση μόνον όταν συμπληρώσουν τα 67 έτη. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης, ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Σήμερα, οι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια λαμβάνουν σύνταξη 486,84 ευρώ. Ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από την 1η Ιουλίου και μετά, εάν είναι κάτω των 67 ετών, θα λάβει σύνταξη που θα κυμαίνεται μεταξύ 290 και 330 ευρώ, ποσό που με τη συμπλήρωση των 67 θα αυξηθεί σε 550 με 590 ευρώ. Σημαντικά μειωμένη θα είναι η σύνταξη κυρίως στις μητέρες με ανήλικο που συνήθως κάνουν χρήση της 15ετίας αλλά και στους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου. Το αντίστοιχο κατώτατο όριο για τις επικουρικές συντάξεις είναι 121,55 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το 2015 η εξοικονόμηση δαπανών εκτιμάται σε μόλις 4,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σταδιακά για να φθάσει τα 60 εκατ. ευρώ το 2018.

Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2015 προβλέπεται να συγχωνευθούν στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία αλλά και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που έχουν μείνει εκτός. Πρόκειται για ασφαλιστικό παράδοξο, καθώς στην πράξη επιβάλλεται αναδρομικά διοικητική και λειτουργική ενοποίηση φορέων στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών. Τον δρόμο προς το ΕΤΕΑ παίρνουν τα επικουρικά των ένστολων, των αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών), των ελεύθερων επαγγελματιών και των δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ δεν διευκρινίζεται τι γίνεται με τα επαγγελματικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τα οποία είχαν με δική τους βούληση αυτονομηθεί από το επικουρικό των μισθωτών. Από την ίδια ημερομηνία ισχύει και η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΤΕΑ, ήτοι ένας έμμεσος τρόπος εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς ορίζεται ότι πόροι του ΕΤΕΑ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Παράλληλα, παγώνει στα επίπεδα του 2015, ήτοι στα 9,5 δισ. ευρώ, η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι το 2021.

Επίσης, από 1 Ιουλίου 2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατούνται από τα ταμεία κύριας ασφάλισης στους συνταξιούχους, από 4% σε 6%, και επιβάλλεται εισφορά 6% που παρακρατείται από το επικουρικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η μεσοσταθμική μείωση στο σύνολο του καθαρού ποσού που εισπράττουν συνταξιούχοι με κύρια και επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 5% με 6%.

Τα ποσοστά επιβεβαιώνονται και από το ΓΛΚ, καθώς εκτιμά την ετήσια αύξηση των εσόδων σε 854 εκατ. ευρώ (422 εκατ. για το 2015).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή