Σύνταξη στα 62 με 40 έτη ή στα 67 με 15ετία

Σύνταξη στα 62 με 40 έτη ή στα 67 με 15ετία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επόμενο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί έως τις 22 Ιουλίου αναμένεται να εντάσσονται οι διατάξεις που αφορούν τη σταδιακή κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς η αρμόδια Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ήταν χθες σε θέση να γνωρίζει, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των θεσμών οι διατάξεις αυτές, εφόσον εγκριθούν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα κατατεθούν στη Βουλή με το επόμενο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο που διέρρευσε χθες, τα όρια ηλικίας για όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης το 2015 (1/7/2015) και έως το 2022, ώστε από 1.1.2023 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος από όλα τα Ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, από το Δημόσιο και από την Τράπεζα της Ελλάδος να είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ένσημα, και το 67ο έτος της ηλικίας με 15ετία (4.500 ένσημα).

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζεται το 62ο με 15 έτη. Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν σταδιακά, αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022. Στο αρχικό σχέδιο υπήρχε επίσης πρόβλεψη που εν μέρει διασώζει τα λεγόμενα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ορίζει δηλαδή ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30.6.2015 λόγω συμπλήρωσης και των δύο ασφαλιστικών προϋποθέσεων, ήτοι του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης αλλά και των ορίων ηλικίας (όπου αυτά προβλέπονται), δεν θίγονται.

Η διάταξη αφήνει εκτός μια σημαντική ομάδα ασφαλισμένων, που μέχρι σήμερα μπορούσε να θεμελιώσει ασφαλιστικό δικαίωμα μόνο με τη συμπλήρωση της πρώτης προϋπόθεσης, δηλαδή των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Πρόκειται για ασφαλισμένους στο Δημόσιο με 20ετία ή 25ετία καθώς και για ασφαλισμένους πριν από το 1983 στο ΙΚΑ με 35ετία ή στον ΟΑΕΕ με 35ετία. Για αυτούς, ορίζεται όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στη συνέχεια η προσθήκη εξαμήνων. Αναλυτικά, ορίζεται ότι για όσους δεν προβλέπεται συγκεκριμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1.1.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση γίνεται με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε (20ετία ή 25ετία), με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Το «πέναλτι» για την πρόωρη – μειωμένη συνταξιοδότηση παραμένει στο -6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου και αυξάνεται στο 16% (εφάπαξ και μηνιαίως) σε όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με πλήρη σύνταξη. Αυτοί που διασώζονται είναι οι υπαγόμενοι στα βαρέα – ανθυγιεινά, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές, οι μητέρες ανάπηρων παιδιών, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή