Από Οκτώβριο, ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία, κατάργηση έκπτωσης στα νησιά

Από Οκτώβριο, ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία, κατάργηση έκπτωσης στα νησιά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Οκτώβριο του 2015 θα εφαρμοσθεί ο νέος αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ύστερα από αλλαγές που έκανε στο σχέδιο νόμου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον υψηλό συντελεστή 23% επιπλέον τρόφιμα και προϊόντα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε το χθεσινό σχέδιο νόμου, ενώ αναδρομικά από την 1-1-2015 θα εφαρμοσθεί και η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα, μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, οι συντελεστές ΦΠΑ και η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμοσθούν ως εξής:

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου οι νέοι συντελεστές θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και διαμορφώνονται ως εξής:

• ΦΠΑ 23% στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο θα εφαρμοσθεί από τον Οκτώβριο του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

• ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

• Νησιά Αιγαίου: Καταργούνται σταδιακά οι ισχύοντες σήμερα για τα νησιά μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές ΦΠΑ. Ειδικότερα, καταργούνται από 1.10.2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά.

• Με ΦΠΑ 23% και όχι 13% όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή θα φορολογηθούν: πουλερικά, γαλοπούλες, κουνέλια, βότανα, ζάχαρη, ξίδια, εντομοκτόνα για αγροτική χρήση, προφυλακτικά, καυσόξυλα, σερβιέτες και αυτοκίνητα που προορίζονται για τη μεταφορά 10 ή περισσότερων προσώπων.

• Αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2015 της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

• Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%.

• Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% στο 4%.

• Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% στο 6%.

• Για εισοδήματα από 500.001 και άνω ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποδοχές των μισθωτών (άνω των 30.000) θα μειωθούν από την 1η Αυγούστου.

Το ποσό της εισφοράς που πρέπει να καταβληθεί για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου ενδεχομένως να πληρωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή