Γιουνκέρ: «Η Ελλάδα έλαβε πιο πολλά απ’ ό,τι η Ευρώπη με το Σχέδιο Μάρσαλ»

Γιουνκέρ: «Η Ελλάδα έλαβε πιο πολλά απ’ ό,τι η Ευρώπη με το Σχέδιο Μάρσαλ»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και την αύξηση της προκαταβολής που δικαιούται η χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την άμεση παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Η διευκόλυνση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας για κινητοποίηση των πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ, που δικαιούται η χώρα μας για την περίοδο 2014-2020, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για το λεγόμενο πακέτο Γιουνκέρ, που, αν και είναι χρήματα που έχουν εγκριθεί, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και των κανόνων των Διαρθρωτικών Ταμείων που ορίζουν την πληρωμή των έργων από την Ε.Ε. απολογιστικά.

Με αφορμή την ανακοίνωση των διευκολύνσεων προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση από όση έλαβε ολόκληρη η Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ ο αντιπρόεδρος, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, συνέδεσε την ανόρθωση της οικονομίας με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενη στις αποφάσεις της Ε.Ε., η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, εξήγησε ότι τα 500 εκατ. ευρώ συνιστούν την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της Ε.Ε. που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013. «Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό», δήλωσε.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μείωση του ΕΣΠΑ (2007-2013), αφού η Επιτροπή αποδέχεται, με αυτό τον τρόπο, την αδυναμία της χώρας μας να συμβάλει στο πρόγραμμα καταβάλλοντας την εθνική συμμετοχή. Ετσι επισφραγίζει τη μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούτο η χώρα μας την περίοδο 2007-2014 κατά 2 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα που η Ελλάδα δεν μπορεί να τα απορροφήσει και θα τα έχανε ούτως ή άλλως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή