Πράσινο φως για άμεση καταβολή 7 δισ. στην Ελλάδα

Πράσινο φως για άμεση καταβολή 7 δισ. στην Ελλάδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup το πρόγραμμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ύψους 7 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSM. Πρόκειται για το ποσό με το οποίο η χώρα θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία –και ό,τι αυτό συνεπάγεται– ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει και όλες τις πληρωμές που αθέτησε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων του EFSM, η Ελλάδα παρείχε ως ενέχυρο έναντι του δανείου αυτού τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s, ύψους 3,5 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, με τα 7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση:

1. Θα εξοφλήσει τη Δευτέρα τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

2. Θα καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –επίσης τη Δευτέρα– το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. Με αυτά τα κεφάλαια θα εξυπηρετηθούν οι παρακάτω υποχρεώσεις:

• Τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τον ειδικό λογαριασμό του ΔΝΤ τον Μάιο για να εξοφλήσει την δόση εκείνου του μήνα.

• Το 1,6 δισ. ευρώ που ήταν οι δόσεις του Ιουνίου και δεν καταβλήθηκαν.

• Τα περίπου 450 εκατ. ευρώ που αφορούν τη δόση του Ιουλίου και η οποία επίσης δεν καταβλήθηκε (έληγε στις 13 Ιουλίου).

3. Θα αποπληρωθεί η δόση που αθετήθηκε προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στις 30 Ιουνίου, ύψους 472 εκατ. ευρώ.

4. Θα εξυπηρετηθεί η δόση της 1ης Αυγούστου προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ.

5. Θα καλυφθούν άλλες μικρότερες υποχρεώσεις, καθώς και οι πληρωμές τόκων με το ποσό που απομένει από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ (περίπου 200 εκατ. ευρώ).

Με τη χρηματοδότηση «γέφυρα» των 7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση εξασφαλίζει επί της ουσίας χρόνο για να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές της χώρας το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα λήγουν ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, και εάν μέχρι τότε δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις σε ένα νέο πρόγραμμα με όρους και χρηματοδότηση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξοφλήσει την εν λόγω υποχρέωση. Υπενθυμίζεται πως οι δανειακές ανάγκες της χώρας από τα μέσα Αυγούστου και μετά υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή