Επιταγές αξίας 150 δισ. ευρώ παραμένουν «παγωμένες» λόγω της τραπεζικής αργίας

Επιταγές αξίας 150 δισ. ευρώ παραμένουν «παγωμένες» λόγω της τραπεζικής αργίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο, λόγω της τραπεζικής αργίας, η οποία συμπληρώνει σήμερα τρεις εβδομάδες. Οι επιταγές που κυκλοφορούν συνολικά στην αγορά υπολογίζονται σε 150 δισ. ευρώ, και, αν η ισχύς του έχει «παγώσει», κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους την επόμενη μέρα, μετά το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων.

Το κόστος για την οικονομία δεν έχει καταγραφεί ακόμη, αλλά θα αρχίσει να αποτυπώνεται σταδιακά με το άνοιγμα των καταστημάτων και τη διεύρυνση των τραπεζικών συναλλαγών, μεταξύ των οποίων συζητείται να είναι και η δυνατότητα εξόφλησης των επιταγών, σε πίστωση, όμως, του λογαριασμού της επιχείρησης ή του επαγγελματία, προκειμένου να αποτραπεί η εκροή ρευστότητας από το σύστημα. Η παροχή της δυνατότητας εξόφλησης των επιταγών θα αρχίσει να αποκαλύπτει σταδιακά και το πρόβλημα, καθώς ένας αριθμός τους δεν θα μπορέσει να εξοφληθεί, με αποτέλεσμα το σφράγισμά τους. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αποτίμηση της κατάστασης δεν είναι εύκολη ακόμη, στο βαθμό που θα εξαρτηθεί από το πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να αντέξουν κατά την περίοδο «παγώματος» των συναλλαγών και της στάσης που υπήρξε στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ζητά το άνοιγμα των τραπεζικών διαδικασιών για την εκκαθάριση συναλλαγών και επιταγών, προκειμένου, όπως σημειώνει, «να ξεπαγώσει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας». Η πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, ζητά να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να θεσμοθετηθούν άμεσα ρυθμίσεις για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Ο ΠΣΕ ζητά:

• Θεσμοθέτηση αυτοματοποιημένης διαδικασίας έγκρισης μέσω των εμπορικών τραπεζών για τα αιτήματα εξωστρεφών επιχειρήσεων που αφορούν εμβάσματα και πληρωμές προς εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό.

• Πλήρη εξαίρεση από χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου των εμβασμάτων προς την Ελλάδα και άμεση πίστωση των λογαριασμών στο εσωτερικό, για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στο τραπεζικό σύστημα.

Στόχος να επιτραπεί η έκδοση εγγυητικών επιστολών, η αυτόματη έγκριση εμβασμάτων για την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων μεταποίησης και συσκευαστικών υλικών, ειδικά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία βίωσε μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28% κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων, πριν προχωρήσει στη χαλάρωση συγκεκριμένων διαδικασιών, μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό αντίστοιχων αποφάσεων και για την Ελλάδα, ώστε να εκκαθαριστούν άμεσα εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους μας στο εξωτερικό και να μη χαθεί άλλο πολύτιμο έδαφος στις ελληνικές εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή