Διευκρινίσεις Μάρδα για τις τραπεζικές συναλλαγές

Διευκρινίσεις Μάρδα για τις τραπεζικές συναλλαγές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από Δευτέρα ανοίγουν όλες οι τράπεζες και παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών στα ταμεία, αλλά μόνο όσες διακινούν χρήμα σε λογιστική μορφή, δηλαδή από λογαριασμό σε λογαριασμό. Δεν μπορεί δηλαδή να πηγαίνει ο πολίτης σε ένα ταμείο π.χ. και να πάρει 200 ευρώ στο χέρι. Θα παίρνει κανονικά 60 ευρώ από ΑΤΜ ή 120 ευρώ ο συνταξιούχος και ο άνεργος από το ταμείο. Ό,τι γινόταν, θα γίνεται. Απλώς διευρύνεται ο κύκλος παροχής υπηρεσιών, με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό. Τα πάντα θα γίνονται έτσι», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑfm ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας.

Πρόσθεσε ότι: «Αν έχετε π.χ. και μία προθεσμιακή κατάθεση και έχετε ανάγκες και θέλετε να κάνετε ένα μερικό σπάσιμο, μπορείτε να το κάνετε και να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας και το υπόλοιπο να το ανανεώσετε ή να το βάλετε στο λογαριασμό στην τράπεζα.

Για τις επιταγές, κινούνται κανονικά. Αν κάποιος είδε το 8ήμερο να λήγει την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται σαν να μην υπήρχε και ως εκ τούτου κάποιος θεωρεί το χρόνο λήξης των επιταγών τη Δευτέρα και έχει ένα 8ήμερο για να κλείσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Τα λεφτά (από τις επιταγές) μπαίνουν σε λογαριασμό (δεν γίνεται ανάληψη μετρητών)».

Ανέφερε ακόμη πως: «Μοναδική εξαίρεση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι ναυτιλιακές και οι τουριστικές επιχειρήσεις που φέρνουν νέο χρήμα στη χώρα και μπορούν μόνο το 80% να χρησιμοποιήσουν για τις υποχρεώσεις τους. Κατατίθενται αυτά τα χρήματα και μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν (μπορούν να πάρουν και μετρητά στο χέρι)».

Διευκρίνισε δε ότι: «Το 60άρι το παίρνει κάποιος κανονικά. Αν κάποιος δεν το πάρει 2-3 μέρες, μπορεί στις τρεις μέρες να πάρει 180 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που συζητάμε και θα διευκρινιστεί σήμερα».

Σε ότι αφορά τις θυρίδες σημείωσε πως: "Κανονικά και οι θυρίδες. Δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό. Το πρόβλημα ως τώρα ήταν οι κλειστές οι τράπεζες. Θα ανοίξουν και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο της θυρίδας του. Τις πρώτες μέρες, αν υπάρξει πρόβλημα με την πρόσβαση του κόσμου στις θυρίδες, θα πρέπει οι τράπεζες να το δουν, επειδή δεν είναι υπόθεση 10 λεπτών, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Να δίνουν π.χ. ραντεβού".

Εξήγησε πως ειδικές επιτροπές αποφασίζουν για τις αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό λέγοντας: «Χρήματα έξω μπορείτε να στέλνετε, αν δεν ανήκετε στις κατηγορίες των μεγάλων επιχειρηματιών που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και τα εγκρίνει και θα υπάρξει μια επιτροπή ανά υποκατάστημα, η οποία θα εγκρίνει αιτήματα με κάποιο όριο, το οποίο θα δούμε. Αποκεντρώνεται δηλαδή το σύστημα και κάποια θέματα λύνονται με αυτόματο τρόπο, όπως π.χ. αν έχει κάποιος ένα παιδί που φοιτά στο εξωτερικό και μπορεί να πάρει 5.000 ευρώ για να φτάσουν για τρεις μήνες.

Πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει χρήματα. Εκεί, υπάρχει μια φραγή».

Για τις συναλλαγές μέσω Internet είπε πως: «Εχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google. Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα, διότι δεν λύνονται όπως τα υπόλοιπα της αγοράς που θα λυθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγάλουμε. Σχετίζονται με τηλεπικοινωνίες κ.λπ. και έτσι θα βγει υπουργική απόφαση και θα τα λύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή