Χαμηλότερες συντάξεις προβλέπει το νέο μοντέλο του ασφαλιστικού

Χαμηλότερες συντάξεις προβλέπει το νέο μοντέλο του ασφαλιστικού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον μετασχηματισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, με την αποδέσμευση των στοιχείων κοινωνικής αλληλεγγύης από την τελική παροχή και τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στη βασική σύνταξη, προβλέπει, παράλληλα με τις δραματικές περικοπές των συντάξεων που ήδη ψηφίστηκαν, η νέα συμφωνία που έγινε με τους εκπροσώπους των δανειστών και η οποία πρέπει να πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να υλοποιηθεί από το 2016.

Οι μειώσεις συντάξεων, ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και η καταβολή της μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους των ασφαλισμένων, οι έμμεσες ρήτρες μηδενικού ελλείμματος ακόμη και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, η αύξηση εισφορών σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων όπως οι αγρότες, οι ναυτικοί, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια, περιλαμβάνονται στο πρώτο «βαρύ» πακέτο του ασφαλιστικού. Το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο δόσεις, καθώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστούν δύο ακόμη δύσκολες αλλαγές: η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μέχρι τις 31/6/2015 θεωρούσαν ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία.

Το δεύτερο ασφαλιστικό «πακέτο» που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο, περιλαμβάνει εξίσου δύσκολες διατάξεις για τους αγρότες  του ΟΓΑ και τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Στη δεύτερη αυτή φάση των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι ελληνικές προτάσεις για στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ και των αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επιπλέον συγκεκριμένα μέτρα, που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, καθοριστικό ρόλο στις προωθούμενες αλλαγές θα διαδραματίσει ο νόμος 3863 που ψηφίστηκε το 2010 και προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη. Επάνω σ’ αυτόν, άλλωστε, χτίζεται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους (που ήδη ψηφίστηκε), αλλά και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (θα ψηφιστεί το φθινόπωρο).

Σε αυτό το μοντέλο, ο ρόλος της επικουρικής σύνταξης (με μόνο ταμείο το ΕΤΕΑ στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα) θα περιοριστεί σημαντικά, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμων μέτρων. Μάλιστα, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμοστεί εμμέσως και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία σταδιακά θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα φορέα. Το «πάγωμα» της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων στα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης τουλάχιστον μέχρι το 2021 και η κατάργηση της όποιας πρόσθετης χρηματοδότησης οδηγούν εκ των πραγμάτων σε νέες περικοπές παροχών. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η δέσμευση για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή