Αμφιβολίες υλοποίησης της συμφωνίας συντηρούν τον κίνδυνο του Grexit

Αμφιβολίες υλοποίησης της συμφωνίας συντηρούν τον κίνδυνο του Grexit

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη παραμένει η δυσπιστία των διεθνών οίκων για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Πολλοί εκτιμούν πως το ενδεχόμενο του Grexit δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί, άλλοι ανησυχούν πως το σοκ στην ελληνική οικονομία είναι ανεπανόρθωτο και όλοι διατυπώνουν έντονο προβληματισμό γα τη βιωσιμότητα του χρέους ακόμη και έπειτα από επιμήκυνσή του.

Βλέπουν επίσης αυξημένα ρίσκα στα πολλά στάδια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και ακόμη περισσότερα στο προαπαιτούμενο της πολιτικής σταθερότητας. Θεωρούν δε πως οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα περιορίσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα και θα διαβρώσουν την ικανότητα και την προθυμία των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κλυδωνίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, όμως, εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μετά την απουσία μεγάλων αρνητικών σοκ στις αγορές κατά το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των πολύ περιορισμένων, όπως πλέον εκτιμούν, κινδύνων μετάδοσης της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman Sachs, μετά και τη συμφωνία, εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα παραμείνει πιεσμένη σημαντικά. Ομως ακόμη και μια υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τρέχον τρίτο τρίμηνο της τάξης του 10%, ένα ακραίο σενάριο, υπολογίζεται πως δεν θα αφαιρέσει παρά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά την ίδια περίοδο. Εάν η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κινηθεί πλησιέστερα στο 2%, τότε η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επηρεαστεί παρά κατά 0,04 της ποσοστιαίας μονάδας.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να φτάσουν από 7 έως και 20 δισ. ευρώ, εφόσον όμως ο έλεγχος φερεγγυότητας βασιστεί στα προ προβλέψεων κέρδη και δεν ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει πως η επαναφορά της κανονικότητας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος θα είναι μια μακρά διαδικασία που θα έχει υψηλό κόστος για την ανάπτυξη.

Διατυπώνονται όμως και σαφώς πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Holger Schmieding σημειώνει πως εάν εφαρμοστούν οι δρομολογούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία με σταθερά ευρεία στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων στην οικονομία, να επιστρέψουν σύντομα κεφάλαια στις τράπεζες και να επανακάμψουν οι ξένες επενδύσεις. «Το θετικό αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη ακόμη και από τα τέλη του 2015», σημειώνει.

Δεν συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία του. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Centre for European Reform προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι κατά 4,2% μικρότερη το 2018 εξαιτίας της λιτότητας και πως το τρίτο πρόγραμμα θα αποτύχει επειδή μια κυβέρνηση που υποστήριζε ότι θα τερματίσει τη λιτότητα θα αναγκασθεί τώρα να προσπαθήσει το αντίθετο.

Πιο βραχυπρόθεσμες είναι οι ανησυχίες της Deutsche Bank. «Είναι προφανές πως έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι κίνδυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας παραμένουν μεγάλοι ενόσω η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις λόγω της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αναφέρει.

Την εκτίμηση ότι το Grexit δεν απετράπη διά παντός υπογραμμίζει, τέλος, από την πλευρά του το Economist Intelligence Unit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή