Από πού και πώς το νέο υπερταμείο θα αντλήσει την «προίκα» των 50 δισ.

Από πού και πώς το νέο υπερταμείο θα αντλήσει την «προίκα» των 50 δισ.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τη δομή του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την ταυτόχρονη μετεξέλιξή του, σχεδιάζει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της στη συμφωνία η κυβέρνηση για το «Ταμείο των 50 δισ». Οι ακριβείς λεπτομέρειες του εγχειρήματος παραμένουν κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης. Με τη δημιουργία του επιχειρείται αφενός να υπάρξουν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και αφετέρου να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών και δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων.

Αυτό εξηγούν πηγές από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως αξία μπορεί να παραχθεί για τα περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν όχι μόνον με την πώλησή τους, αλλά και με την αναδιάρθρωσή τους.

Η ίδρυση του Ταμείου ζητήθηκε από τους δανειστές προκειμένου να υπάρξουν, όπως προαναφέρθηκε, εγγυήσεις για το νέο πακέτο, αλλά και για να γίνει ευκολότερη η αποδοχή του από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, αφού με τον στόχο των 50 δισ. εμφανίζεται ένα μεγάλο μέρος της νέας βοήθειας να καλύπτεται από ελληνικούς πόρους. Επιβλήθηκε επίσης επειδή η απόδοση του προηγούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ήταν de facto ανεπαρκής σε σχέση με τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί και αργότερα αναπροσαρμοσθεί.

Η συμφωνία προβλέπει πως η δημιουργία του Ταμείου γίνεται για να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας, όση αναμένεται να είναι και η διάρκεια των νέων δανείων. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μοιραστεί σε δύο κομμάτια: στην αποπληρωμή του χρέους και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, τα πρώτα έσοδα του νέου Ταμείου θα προέρχονται από τον ESM, ο οποίος και θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές κ.λπ.). Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, εφόσον τελικά προχωρήσει, ισοδυναμεί με επανάσταση για την ελληνική οικονομία, αφού εκτιμάται πως δυνητικά θα απογαλακτίσει τον ιδιωτικό τομέα από τον κρατικό. Και πιθανότατα με βίαιο τρόπο, αν συνεκτιμηθεί η δέσμευση για «αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Αδιευκρίνιστο, αλλά αναμενόμενο παραμένει το κατά πόσον θα ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα για να εισφερθούν στο ταμείο πλειοψηφικές συμμετοχές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, η ΔΕΗ.

Επίσης, αντικείμενο προς διαπραγμάτευση παραμένει και το μοντέλο με το οποίο θα ασκηθεί η «εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών» στο ταμείο αυτό. Σίγουρα όμως θα ενταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί πως οι εν εξελίξει διαγωνισμοί του, όπως και οι ολοκληρωμένοι αλλά όχι συμβασιοποιημένοι, προχωρούν κανονικά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στις 31/12/2014 παραμένουν κανονικά προς αξιοποίηση, αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την κυβέρνηση τονίζεται πως η έδρα του Ταμείου θα είναι τελικά η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο και το Ταμείο θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, υπό την εποπτεία, όμως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξηγούν επίσης πως η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πουληθούν. «Κάποια, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο», τονίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναπτύξουν «ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διαχείριση» και «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα τα ρευστοποιεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων». Από τη μία, δηλαδή, θα συνεχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς και από την άλλη θα επιλεγούν νέα περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση.

Οι πρώτες πληροφορίες, που μιλούσαν για εισφορά των δικαιωμάτων παραχώρησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα. Σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, ισχύουν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντιθέτως, αναμένεται να ενταχθεί διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει μέχρι σήμερα περί τα 1.000 μικρότερα και μεγαλύτερα ακίνητα, όμως το ίδιο ελέγχει και το 100% της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία κατέχει περίπου 78.000 ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν ενεργητικό του Ταμείου άμεσα, όπως, κατά πάσα βεβαιότητα, και, ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς και δεν έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, παρά τις πιέσεις των εταίρων τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή