Ποινικές διώξεις σε μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ακινήτων

Ποινικές διώξεις σε μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ακινήτων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την πώληση 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2014, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις, κρίνοντας ότι η τιμή πώλησής τους δεν ήταν σε κάθε περίπτωση συμφέρουσα και επιπλέον υπήρξαν παραβάσεις από ορισμένα μέλη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου διενήργησε έρευνα μετά από καταγγελίες ιδιωτών (δικηγόρων του Πειραιά) και προχώρησε στη σύνταξη πορίσματος με κατάληξη την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά των εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκαν τις τιμές της πώλησης και για υπεξαίρεση επίσης σε βαθμό κακουργήματος για τρία μέλη του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Ταμείου Κων/νο Μανιατόπουλο, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη και τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο Ανδρέα Ταπραντζή.

Η δίωξη για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, αφορά, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, στο ότι δεν καταβάλλονταν οι τόκοι που αναλογούσαν στο κεφάλαιο του τιμήματος της πώλησης αυθημερόν, αλλά στο τέλος της προθεσμίας που θέτει ο νόμος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περί τις 100.000 ευρώ απώλεια στα έσοδα του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις εν λόγω πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει, όταν οι όποιες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και επίσης τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προϋποθέσεις που ίσχυσαν εν προκειμένω για το σύνολο της πώλησης των 28 ακινήτων.

Για τον λόγο αυτό η δίωξη πλήττει μόνον τους εμπειρογνώμονες, ενώ το σύνολο της ζημίας για το Δημόσιο, υπολογίζεται από τους εισαγγελείς περί τα 580 με 600 εκατ. ευρώ σχετικά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Η έρευνα που κράτησε περί τους έξι μήνες διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου, με την επίβλεψη της κ. Ελένης Ράικου, ενώ χωριστά ερευνήθηκε η εκποίηση ακινήτου ιδιοκτησίας του Δημοσίου για τη δημιουργία γνωστού εμπορικού κέντρου στη λεωφόρο Κηφισίας.

Για την εν λόγω υπόθεση η δίωξη ασκήθηκε μόνον για τη μη έγκαιρη καταβολή των τόκων από τα υπόχρεα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για υπεξαίρεση, ενώ για την ουσία της πώλησης η έρευνα είναι ανοικτή. Σε ό,τι αφορά την υπεξαίρεση, το ποσό της ζημίας του Δημοσίου υπολογίζεται από τους εισαγγελείς σε 360.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, όπου αξιολογείται η ευθύνη των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται περιπτώσεις όπου εντοπίζεται υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττεται μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία. Μετά το τέλος της εισαγγελικής έρευνας η υπόθεση ανατέθηκε στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Κων. Σαργιώτη.

Στελέχη που διώκονται αναφέρουν ότι δεν τους έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα. Οι ίδιοι ενημερώθηκαν διά του Τύπου για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και σημειώνουν ότι η αποτίμηση έγινε από ανεξάρτητους εκτιμητές οι οποίοι προσλήφθηκαν ύστερα από διαγωνισμό. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δίωξη για την υπεξαίρεση των τόκων, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέδιδε τις εισπράξεις νομίμως στο Δημόσιο. Ο νόμος προέβλεπε εντός 10 ημερών και η επιλογή του ήταν τα χρήματα ν’ αποδίδονται τη 10η ημέρα. Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια 100% κρατική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή