Με το δάνειο «γέφυρα» η Ελλάδα αποπλήρωσε τις οφειλές σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΤτΕ

Με το δάνειο «γέφυρα» η Ελλάδα αποπλήρωσε τις οφειλές σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΤτΕ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Mε το δάνειο «γέφυρα» από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF αξίας 7,16 δισ. ευρώ η Ελλάδα πλήρωσε χθες το ομόλογο που έληγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ», ενώ συμπλήρωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να δίνει τη βοήθειά του στην Ελλάδα στις προσπάθειες της να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι πληρώθηκε από την Ελλάδα», αναφέρει σε σύντομο μήνυμά της. Πέραν των 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν την αποπληρωμή ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε 700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τόκων προς την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το δάνειο «γέφυρα» θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών έτσι ώστε, όταν η χώρα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η πρώτη δόση θα είναι για την αποπληρωμή του δανείου αυτού από τον EFSF.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε χθες πως σε ό,τι αφορά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, που αναμένεται την Τετάρτη, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές καθώς και για την ολοκλήρωση του νέου μνημονίου.

Συγχρόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι υπόλοιποι θεσμοί κρατούν σιγήν ιχθύος για τις λεπτομέρειες της άφιξης των εκπροσώπων τους στην Αθήνα, όπου εκτός από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σκοπός είναι να κρατήσουν μακριά τα φώτα της δημοσιότητας από τις συναντήσεις των θεσμών σε ελληνικά υπουργεία για να μην προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση τη στιγμή που οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν υπέρ εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδυναμωθεί περαιτέρω στην ψηφοφορία της Τετάρτης, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως «δεν εκφέρουμε ποτέ γνώμη για τις εθνικές εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή