ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεμένα τα χέρια πολιτών και επιχειρήσεων

alpha1
trapezes

Μπορεί οι τράπεζες επιτέλους να άνοιξαν, ύστερα από 20 ημέρες ειδικής τραπεζικής αργίας, ωστόσο σχεδόν όλες οι τραπεζικές εργασίες παραμένουν, και θα παραμείνουν για καιρό, ερμητικά «κλειστές» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα προβλήματα για την πραγματική οικονομία είναι αμέτρητα, διότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών έχει δημιουργήσει πλείστα εμπόδια στις περισσότερες συναλλαγές.

Οι πολίτες δεν μπορούν να λαμβάνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα από τον λογαριασμό τους, δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, δεν μπορούν να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, δεν μπορούν να αποπληρώσουν πρόωρα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, δεν μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, δεν μπορούν να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. Ούτε να αρρωστήσεις (και να νοσηλευτείς στο εξωτερικό) δεν μπορείς, χωρίς να πάρεις έγκριση από κάποιον γραφειοκράτη! Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ακόμα και για την παραμικρή συναλλαγή με το εξωτερικό θα πρέπει να περάσουν από το κατώφλι της… Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Είτε για να εισάγουν αγαθά (από τρόφιμα μέχρι υφάσματα), είτε πρώτες ύλες, μηχανήματα και ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει, μέσω της τράπεζάς της, αίτημα στην… πενταμελή Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και να ελπίζει στο καλύτερο.

Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 1.000 αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές στο εξωτερικό, τα οποία ικανοποιούνται με καθυστερήσεις και μόνο αν είναι χαμηλής αξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι είναι απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να προχωρήσει σύντομα σε ουσιαστική ενίσχυση του ορίου του ELA, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά τις συναλλαγές των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αν αυτό δεν γίνει, προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης ύφεσης στην οικονομία, η οποία αναμένεται φέτος, λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και των κεφαλαιακών περιορισμών.

Οπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μετά την επιβολή περιορισμών ο τζίρος των επιχειρήσεων καταγράφει πτώση 30%-80%. Ετσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να «χαθούν» πολλές επιχειρήσεις και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, επιδεινώνοντας δραματικά το κλίμα στην οικονομία.