Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έθεσε ως στόχο ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, κατά τη διαδικασία παραλαβής του χαρτοφυλακίου από την απελθούσα υπουργό, Νάντια Βαλαβάνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 656 εκατ. ευρώ, αν και ο ρυθμός αύξησής τους συγκρατήθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συνολικά τα χρέη ξεπέρασαν τα 78,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο.

Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε χθες ότι «όσα πράγματα τόσα χρόνια ετοιμάζαμε (σ.σ. με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο) σε προγραμματικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα φοροδιαφυγής, δεν έχουμε πια καμιά δικαιολογία να μην τα κάνουμε πράξη. Και να του θυμίσω (σ.σ. του κ. Τσακαλώτου) ότι όταν πηγαίναμε προεκλογικά στο ΣΔΟΕ και δεσμευόμασταν για το τι είναι να κάνουμε, τώρα θα πάμε σαν υπουργός και σαν αναπληρωτής για να δεσμευτούμε ότι θα προχωρήσουν και θα γίνουν πράξη». Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης έθεσε δύο άμεσες προτεραιότητες:

1. Να ξεκινήσουν άμεσα «σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στις τουριστικές περιοχές, στους θυλάκους λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, διακίνησης κ.τ.λ.». Μάλιστα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν αναλυτικές εξαγγελίες για τους ελέγχους, καθώς «δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση που φέρνει τόσο σκληρά μέτρα στα θέματα της έμμεσης φορολογίας, να επιτρέψει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ σε φοροφυγάδες και σε λαθρέμπορους».

2. «Δεν θα υπάρχει άλλη παράταση» στις φορολογικές δηλώσεις. «Θέλουμε ο φορολογικός μηχανισμός να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, θέλουμε να ασχοληθεί με ελέγχους, θέλουμε να ασχοληθεί με την είσπραξη» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων είναι στις 26 Αυγούστου.

Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το κράτος. Στο τέλος Ιουνίου, το σύνολο των οφειλών ξεπέρασε τα 78,3 δισ. ευρώ (εάν προστεθούν και τα χρέη προς τα τελωνεία, που υπολογίζονται σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 82 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα 5,89 δισ. ευρώ έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μόνο τον Ιούνιο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν της τάξης των 656 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι το μικρότερο σε σχέση με την αύξηση κατά τους προηγούμενους μήνες του έτους. Ειδικότερα:

• Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 5,89 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,3 δισ. ευρώ «γεννήθηκαν» τον Ιανουάριο, το 1,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, τα 989 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, τα 737 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και το 1 δισ. ευρώ τον Μάιο.

• Από τα νέα χρέη το Δημόσιο εισέπραξε 690 εκατ. ευρώ, ενώ από τις παλαιές οφειλές μέσω κυρίως των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 995 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε χθες ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων απέδωσε 800 εκατ. ευρώ και ρυθμίστηκαν οφειλές 6,2 δισ. ευρώ. Εκτίμησε, δε, ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσό των εισπράξεων μπορεί να ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι στην εν λόγω ρύθμιση εντάχθηκαν 880.000 φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο τα 250 άτομα είχαν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ.

• Ολοκληρώθηκαν 238 φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις όπου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 296,85 εκατ. ευρώ (αντί στόχου για 2,5 δισ. ευρώ) και εισπράχθηκαν 181,43 εκατ. ευρώ.

• Ολοκληρώθηκαν 283 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, offshore και εμβάσματα και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 185,89 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν μόλις 33,90 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή