Euractiv: Ο Σόιμπλε θα «πλήρωνε» 50 δισ. για ένα Grexit

Euractiv: Ο Σόιμπλε θα «πλήρωνε» 50 δισ. για ένα Grexit

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν έτοιμος «να δώσει 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα», εάν ο Γ. Βαρουφάκης, στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, συμφωνούσε στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αναφέρει μια υψηλόβαθμη πηγή που επικαλείται το Euractiv.

Ο Γερμανός υπουργός περιγράφεται από την πηγή του πρακτορείου ως «αληθινός Ευρωπαίος», ο οποίος δεν είχε τίποτα εναντίον της Ελλάδας, αλλά τασσόταν υπέρ του δυνατού φαρμάκου για καλό σκοπό.

Ο Σόιμπλε φέρεται να υπέθετε ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ, σε μια κίνηση συνεπή με την ιδεολογία της. Και ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι, προκειμένου να την ενθαρρύνει να τα πάρει.

Στο δημοσίευμα του Euractiv, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να ρώτησε πόσα θέλει η Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ. Αυτό λέγεται ότι συνέβη πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euractiv, ο Σόιμπλε είχε κατά νου συγκεκριμένο ποσό (50 δισ. ευρώ), εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε το Grexit. Δεν είπε από πού θα προέρχονταν τα λεφτά, αλλά μέρος ενός τέτοιου πακέτου θα μπορούσε να βρεθεί από τα 35 δισ. ευρώ της Κομισιόν προς την Αθήνα μέχρι το 2020, μαζί με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Εάν η Ελλάδα είχε επιλέξει το Grexit, θα χάνονταν περισσότερα από 300 δισ. ευρώ σε χρέος προς τους πιστωτές, αλλά θα έρχονταν 50 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να χτίσει ένα νέο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, παρά την ιδεολογία του κόμματός του, στην έκτακτη σύνοδο της 12ης Ιουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επέλεξε να τιμήσει την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένων των όρων των πιστωτών, τους οποίους η πηγή του Euractiv χαρακτήρισε ως «πολύ, πολύ πιο σκληρούς σε σχέση με οποιαδήποτε χώρα, ιστορικά μιλώντας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή