Αναβαθμίζει σε CCC+ την αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P

Αναβαθμίζει σε CCC+ την αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε χθες κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι μετά την κατ’ αρχήν επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωζώνη «δεν είναι αναπόφευκτη» η χρεοκοπία της χώρας στο διάστημα των επόμενων έξι με δώδεκα μηνών.

Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες από CCC- σε CCC+ και αναθεώρησε σε σταθερή από αρνητική την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου περιόρισαν κάτω από το 50% τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη έως το 2018.

Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι «η απειλή της εξόδου εξακολουθεί να είναι μεγάλη αν δεν εφαρμόσει επιτυχώς η ελληνική κυβέρνηση αυτό που φαντάζει ως ένα φιλόδοξο πρόγραμμα» οικονομικής προσαρμογής. Μάλιστα εκτιμούν ότι «είναι μεγάλες οι πιθανότητες μη εφαρμογής του νέου προγράμματος, δεδομένης της αδυναμίας της οικονομίας και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτό στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

Στην αιτιολογική τους έκθεση οι αναλυτές της S&P αναφέρουν ότι η αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας απηχεί «τις βελτιωμένες προοπτικές ρευστότητας» μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για έναρξη των διαπραγματεύσεων για νέο τριετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ρόλο έπαιξε και το δάνειο-γέφυρα ύψους 7,1 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα και με το οποίο αποπλήρωσε τις οφειλές προς το ΔΝΤ και τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη S&P, η φερεγγυότητα της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια εξακολουθεί να εξαρτάται από την «ύπαρξη ευνοϊκών επιχειρηματικών, χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συνθηκών, και από όποια επικείμενη μείωση του χρέους προς επίσημους πιστωτές». Παράλληλα η S&P εκτιμάει ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους φαντάζει αδύνατη μακροπρόθεσμα, αν και όταν αντικατασταθούν τα δάνεια από τους εταίρους από χρηματοδότηση από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή