ΚΕΠΕ: Πρέπει να αλλάξει η φορολογική συνείδηση των πολιτών

ΚΕΠΕ: Πρέπει να αλλάξει η φορολογική συνείδηση των πολιτών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να αλλάξουν νοοτροπία οι φορολογούμενοι ώστε να καταφέρει η χώρα να εξέλθει από την κρίση επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε ειδική μελέτη του για την αποδοτικότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Παράλληλα, το κέντρο σημειώνει ότι όλες οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η οικονομία θα βιώσει και φέτος ύφεση. «Είναι επιβεβλημένο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο να βελτιωθεί ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός, αλλά να αλλάξει και η φορολογική συνείδηση των πολιτών», υποστηρίζει το ΚΕΠΕ. Και προσθέτει ότι «η βασικότερη ίσως οδός προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών είναι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη προς το κράτος που διαχειρίζεται τα χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν».

Πέραν αυτών, το κέντρο υποστηρίζει ότι στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2015, οι πλέον πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις για το τρέχον έτος «είναι δυσοίωνες, καθώς υποδεικνύουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς οικονομικής ύφεσης». Το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία «αναμένεται να ασκήσει πολυδιάστατες επιδράσεις σε καίρια πεδία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας» κατά το ΚΕΠΕ. Μία από τις προϋποθέσεις επιτυχίας των όποιων στρατηγικών εξορθολογισμού, αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης είναι, σύμφωνα με το κέντρο, «η εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών σε πεδία όπως η εγχώρια αγορά εργασίας, η οποία πλήττεται ήδη ισχυρά. Από την πλευρά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ως βασικών συντελεστών της οικονομίας, τα όποια μέτρα και δράσεις πολιτικής πρέπει να συνάδουν με την ενίσχυση της υγιούς εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε συνάρτηση κυρίως με το μέγεθος και το αντικείμενο των επιχειρήσεων, αλλά και να εφαρμόζονται με τρόπο αποτελεσματικό ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητά τους, κυρίως στις περιπτώσεις που αφορούν περαιτέρω επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της φορολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή