Η Ελλάδα δεν θέλει νέο πακέτο προαπαιτούμενων τον Αύγουστο

Η Ελλάδα δεν θέλει νέο πακέτο προαπαιτούμενων τον Αύγουστο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πίεση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει εντός του Σαββατοκύριακου.

Οπως δήλωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και η Αθήνα δεν θεωρεί ότι απαιτείται νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος και η Κομισιόν δείχνει να συντάσσεται με αυτή την άποψη, «υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν είναι τόσο καλοπροαίρετες» και ζητούν την υιοθέτησή του προτού κλείσει το νέο Μνημόνιο.

Μέχρι χθες το βράδυ τα μηνύματα που έστελναν οι θεσμοί είναι ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν διάφορα θέματα που εκκρεμούν. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση. Δηλαδή, το πού θα διεξάγονται οι συναντήσεις και κυρίως με ποιους θα συνομιλούν οι εκπρόσωποι της τρόικας και ιδίως οι επικεφαλής των θεσμών, δεδομένου ότι το μοντέλο των διαβουλεύσεων σε ξενοδοχεία που ακολουθήθηκε πριν από λίγους μήνες αποδείχτηκε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο εξέφραζαν χθες την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επί των διαδικαστικών ζητημάτων. Μάλιστα, αξιωματούχος του υπουργείου υποστήριζε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος αναμένεται να συνομιλεί και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τις πολιτικές αποφάσεις που θα απαιτούνται θα τις λαμβάνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ενώ αν κριθεί απαραίτητο τα ζητήματα θα παραπέμπονται και στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές έως τις 12 Αυγούστου το αργότερο στα εξής:

1. Στο νέο Μνημόνιο (MoU) που θα περιγράφει με λεπτομέρεια τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Πρόκειται για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και θα πρέπει να αναλυθούν σε ένα κείμενο της τάξης των 180 σελίδων. Αναλυτικά θα περιγράφονται τα μέτρα του επόμενου εξαμήνου, ενώ το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και το πότε θα εφαρμοστούν οι υπόλοιπες δράσεις σε βάθος τριετίας. Ενα από τα πρώτα «αγκάθια» είναι ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και τι θα σημαίνει σε μέτρα η αλλαγή του. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, αλλά λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, θα αλλάξουν οι στόχοι για φέτος (1% του ΑΕΠ), το 2016 (2% του ΑΕΠ) και το 2017 (3% του ΑΕΠ). Κάτι που μπορεί να απαιτήσει περισσότερα μέτρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφεί και πρωτογενές έλλειμμα φέτος.

2. Στη νέα δανειακή σύμβαση. Θα πρέπει να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του νέου τριετούς δανείου, το ύψος των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πότε θα γίνονται οι εκταμιεύσεις κ.λπ.

Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει τα παραπάνω να έχουν κλείσει έως τις 12 Αυγούστου, είναι για να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε έως τις 18 του μήνα να έχουν εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και έως τις 20 Αυγούστου να έχουν εκταμιευθεί τα 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Αν δεν κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας ενδιάμεσης χρηματοδότησης στα πρότυπα αυτής του Ιουλίου. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο δεν είναι εύκολο, καθώς ακόμα κι αν είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από την Ευρώπη, θα απαιτηθεί ένας νέος μηχανισμός εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή