Κριτική στη λειτουργία της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

Κριτική στη λειτουργία της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατη κριτική για την έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών διατυπώνουν επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς. Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, η υπογραφή της Επιτροπής είναι απαραίτητη για την έγκριση κάθε εμπορικής συναλλαγής, και ήδη επιχειρήσεις αναζητούν «βοήθεια» για να πετύχουν την έγκαιρη εξέταση των αιτημάτων τους.

Κάθε επιχείρηση ή η βιομηχανία που θέλει να εισαγάγει ένα αγαθό ή πρώτες ύλες ή μηχανήματα κ.ά. απαραίτητα για τη λειτουργία της θα πρέπει μέσω τράπεζας να υποβάλει σχετικό αίτημα. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία και θα εγκρίνει το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού, εφόσον αυτές οι συναλλαγές κρίνονται «αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος».

Το πώς η επιτροπή αυτή κρίνει τι είναι και τι δεν είναι αναγκαίο «για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος» είναι εντελώς θολό, καθώς δεν υπάρχουν ούτε συγκεκριμένα κριτήρια ούτε προτεραιότητες, και πρακτικά είναι αδύνατο να δει μια επιχείρηση γιατί το αίτημά της ικανοποιήθηκε εν μέρει ή απορρίφθηκε. Ετσι, μπορεί η επιτροπή να κρίνει ότι η εισαγωγή, για παράδειγμα, μαρμαρόσκονης δεν είναι απαραίτητη για το κοινωνικό σύνολο, ωστόσο το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μιας επιχείρησης και χωρίς αυτό να μην μπορεί να λειτουργεί και να υποχρεωθεί σε απολύσεις προσωπικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκρίνονται μόνο χαμηλής αξίας συναλλαγές, ενώ ήδη επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους για να πετύχουν την ταχύτερη προώθηση των αιτημάτων τους στην επιτροπή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών πηγών ότι τα αιτήματα για εμπορικές συναλλαγές εξετάζονται γρήγορα, επιχειρήσεις αλλά και τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο όγκος των αιτημάτων καθημερινά αυξάνεται καθώς η κατάσταση ρευστότητας δεν επιτρέπει την ικανοποίησή τους. Σημειώνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με αρκετά δισ. ευρώ η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, κάτι όμως που συνδέεται με τη γενικότερη πρόοδο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων για το 3ο Μνημόνιο.

Χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για την ουσιαστική επαναλειτουργία των τραπεζών, διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Οπως τόνισε: «Δυστυχώς, η εικόνα των πολιτικών μας εξακολουθεί να είναι αποκαρδιωτική και καταστροφική για την οικονομία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά και καταγγελίες για ζητήματα ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να ομονοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Η οικονομία πεθαίνει. Πριν ξεψυχήσει, λοιπόν, πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για την ουσιαστική επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κάνουν στάση εργασιών, γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν στην πράξη την αργία τους.

Επιταγές και εμβάσματα στο εξωτερικό είναι ανέκδοτο. Σήμερα κιόλας πρέπει να βρεθούν τεχνικές λύσεις για να ξαναρχίσουν οι συναλλαγές, που έχουν περιοριστεί μόλις στα 14,8 εκατ. ευρώ ημερησίως για όλο το τραπεζικό σύστημα, όταν οι ανάγκες ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή