Fitch: Στα 15,9 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Fitch: Στα 15,9 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 15,9 δισ. ευρώ αναμένεται να χρειαστεί για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, ενώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, χαρακτηρίζει το ποσό των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπεραρκετό για να καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ο Fitch εκτιμά ως αστάθμητο παράγοντα τον αναβαλλόμενο φόρο που αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον λογιστικό χειρισμό του συγκεκριμένου φόρου.

Χαρακτηρίζει μάλιστα σημαντική την εισροή νέων κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ καθώς, όπως αναφέρει, το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 88% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Fitch έχει συντάξει και δύο υποθετικά σενάρια, βάση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Το πρώτο σενάριο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 5,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή