ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επιθυμεί το 50% των Γερμανών

tin-paramoni-tis-elladas-sto-eyro-epithymei-to-50-ton-germanon-2094897

Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Politbarometer για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 50% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Ιουλίου το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 41%. Ωστόσο, το 71% των 1.304 ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία ακόμα και με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει τον υψηλό βαθμό δυσπιστίας των Γερμανών έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters. Οι περισσότεροι Γερμανοί -73%- δεν περιμένουν ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα όπως συμφωνήθηκαν. Παράλληλα, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσο συμφωνούν με το τελευταίο πακέτο διάσωσης: το 49% των συμμετεχόντων το θεωρεί κακό, ενώ 48% πιστεύει ότι είναι καλό. Το 22% των ερωτηθέντων είπε ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που η Ελλάδα συμφώνησε με αντάλλαγμα την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας ήταν πολύ σκληρά, το 50% είπε ότι είναι κατάλληλα και το 20% ότι δεν είναι αρκετά σκληρά.

Στην Αυστρία

Κατά του νέου «πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα τάσσεται η πλειονότητα των Αυστριακών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της οικονομικής εκπομπής «Eco» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 26% των ερωτηθέντων θεωρεί «απαράδεκτη» τη συνέχιση παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 43%, τη θεωρεί «εντελώς απαράδεκτη». Στην ίδια δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να συμφωνεί με την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Αυστρία τα χρήματα που έχει διαθέσει έως τώρα για την Ελλάδα.

Στην ψηφοφορία της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, την πρόταση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα υπερψήφισαν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.

Η πρόταση καταψηφίστηκε και από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, τους Πράσινους, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και την «Ομάδα Στρόναχ» του πολυεκατομμυριούχου Καναδοαυστριακού επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ.