Αύξηση διεθνούς δανεισμού, με εξαίρεση την Ελλάδα

Αύξηση διεθνούς δανεισμού, με εξαίρεση την Ελλάδα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρρευση της χορήγησης δανείων από διεθνείς τράπεζες προς ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2015 προκάλεσε η ενίσχυση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη. Τα δάνεια που χορηγούν διεθνείς τράπεζες προς ελληνικές εταιρείες, τράπεζες, άτομα και νομικά πρόσωπα μειώθηκαν κατά 20,11 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά το ένα τρίτο και διαμορφώθηκαν μόλις στα 41,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS). Την ίδια στιγμή ο διεθνής δανεισμός προς την Ευρωζώνη αυξανόταν κατά 9%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα διεθνή δάνεια των ελληνικών τραπεζών τα οποία περιορίστηκαν μόλις στα 2 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, από 28,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS.

Ο διασυνοριακός δανεισμός προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα 14,6 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου τριμήνου και ο δανεισμός προς τον δημόσιο τομέα περιορίστηκε μόλις στα 548 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια ακόμη επίπτωση της καταστροφικής διαχείρισης της ελληνικής κρίσης τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή που έμπαινε η Ελλάδα στο περιθώριο, ο διασυνοριακός δανεισμός αυξανόταν κατά 690 δισ. ευρώ παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο μερίδιο από την αύξηση του διασυνοριακού δανεισμού καρπώθηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης που είδαν να εισρέουν νέα δάνεια ύψους 371 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση δανεισμού από τις αρχές του 2008.

Ο δανεισμός προς τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 139,9 δισ. ευρώ και ο δανεισμός προς τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 109,7 δισ. ευρώ. Μόνο η Ουκρανία βρέθηκε σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα. Τα δάνεια προς την Ουκρανία περιορίστηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περιορίστηκαν κατά σχεδόν 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή