Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Σύμφωνα με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου βάσει της οποίας έληξε η τραπεζική αργία, ορίστηκε ότι απαγορεύεται, υπό προϋποθέσεις, η πρόωρη, μερική ή πλήρης λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων, η ενεργοποίηση αδρανούς τραπεζικού λογαριασμού καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε ήδη υφιστάμενο. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πληρωμής τιμολογίων στην αλλοδαπή.

• Στην ίδια πράξη ορίζεται ότι επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων η περίπτωση εξυπηρέτησης νεοϊδρυθείσας εταιρείας με ημερομηνία σύστασης μετά την 1 Μαΐου 2015. Υπενθυμίζεται πως ανώνυμες εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταθέτουν το ποσό του αρχικού κεφαλαίου καθώς και το ποσό των αυξήσεων σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και όχι στην αλλοδαπή.

• Οι φορολογικές ρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει το πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του φόρου χωρητικότητας (tonnage tax) και τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τη ναυτιλία. Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδική νομοθεσία περί tonnage tax στα μεγάλα εμπορικά πλοία υπό ελληνική σημαία έχει αυξημένη τυπική ισχύ (άρθρα 1-11 του ν. 27/1975), σύμφωνα με το άρθρο 107 του Συντάγματος. Τροποποιήσεις στις εν λόγω διατάξεις ενδέχεται να δημιουργήσουν θέματα συνταγματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διατάξεις αυτές έχουν μεγαλύτερη τυπική ισχύ από τους κοινούς νόμους και μπορούν να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν μόνο κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

• Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μέσα στους κύριους στόχους της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί, σύμφωνα με τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που κατέθεσε στους εταίρους, να εντοπίσει τους μεγάλους οφειλέτες με φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι ενώ βρίσκονται σε ρύθμιση χρεών έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.

• Επανακαθορίζεται η σειρά κατάταξης των δανειστών που ικανοποιούνται από τον πλειστηριασμό (άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις του Δημοσίου από φόρο προστιθέμενης αξίας και λοιπούς παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές κατατάσσονται πλέον στην τρίτη θέση (από τη δεύτερη που ήταν πριν). Σύμφωνα με το άρθρο 61 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι απαιτήσεις αυτές κατατάσσονταν στη δεύτερη θέση και ικανοποιούνταν πριν από αυτές που είχαν κάποιο ειδικό προνόμιο (π.χ. απαιτήσεις για τις οποίες υπάρχει ενέχυρο).

• Υιοθετείται η ευρωπαϊκή οδηγία BRRD η οποία εισάγει στην εσωτερική μας νομοθεσία το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων ανάκαμψης και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων. Βασική φιλοσοφία της Οδηγίας είναι οι ζημιές ενός πιστωτικού ιδρύματος να βαρύνουν πρωτίστως τους μετόχους και μετά τους πιστωτές. Ομως κανένας πιστωτής δεν πρέπει να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση και να υποστεί μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που θα αναλάμβανε αν το ίδρυμα ή η οντότητα ετίθετο άμεσα σε εκκαθάριση (αρχή της μη επιδείνωσης της θέσης των πιστωτών).

• Οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 6% (και 4% στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές) μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ από 1ης Οκτωβρίου 2015 θα φορολογούνται με συντελεστή 13%.

• Παρατάθηκε μέχρι 26 Αυγούστου 2015 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Ομοίως, οι δηλώσεις ακινήτων (Ε9), είτε αυτές αφορούν μεταβολές που έγιναν μέσα στο 2014 είτε μέσα στην περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2015 μέχρι 31 Μαΐου 2015, υποβάλλονται μέχρι 26 Αυγούστου 2015.

• Παρατάθηκε μέχρι τις 20 Αυγούστου 2015 ο χρόνος υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν υπερδωδεκάμηνη χρήση που λήγει εντός του 2014.

• Σύμφωνα με την παράταση που δόθηκε για τη σύγκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης των κεφαλαιουχικών εταιρειών  (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ), για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, τη διάθεση κερδών κ.ο.κ., αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

• Για φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι 18 Ιουλίου 2015, η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31 Ιουλίου. Αντίθετα, για τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν τη δήλωσή τους μετά τις 18 Ιουλίου η πρώτη δόση πληρώνεται μέχρι τέλος Αυγούστου. Αντίστοιχα, τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν δήλωση τον Ιούνιο πληρώνουν τον φόρο τους σε 7 ισόποσες δόσεις σε αντίθεση

με όσα υπέβαλαν δήλωση τον Ιούλιο, των οποίων ο αριθμός των δόσεων μειώνεται σε 6.

• Αναστέλλεται από 21 Ιουλίου 2015 έως 31 Ιουλίου 2015 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή