Αποψη: Το πραξικόπημα της δραχμής, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ

Αποψη: Το πραξικόπημα της δραχμής, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

K​​ατά την κορύφωση του ελληνικού δράματος, τις προηγούμενες εβδομάδες, αναδύθηκε και το μείζον πρόβλημα της εσωτερικής εικόνας, της επικοινωνίας και του προσώπου της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, η σχέση αποδοχής, αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης, μεταξύ κυρίως των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, για να παραμερίσουμε τις επιμέρους (και δευτερεύουσες) αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, όμως, στη χώρα μας, τα πράγματα απέναντι στην Ευρώπη πήραν μια ανεξέλεγκτη, σχεδόν ακραία, μορφή. Το κλίμα αυτών των σχέσεων δυναμιτίστηκε, ειδικότερα την περίοδο του δημοψηφίσματος, όπου ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός λειτούργησαν σε επίπεδα απερίγραπτα για τα έως πρότινος δεδομένα. Ο ελληνικός λαός από υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής, άλλοτε και κατά μεγάλη πλειοψηφία, διχάστηκε, και σήμερα εμφανίζεται επιφυλακτικός, αρνητικός, εάν όχι πολέμιος του ευρωπαϊκού δρόμου. Αυτή η οφθαλμοφανής διαπίστωση αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, και το πλέον βαθύ δομικό πρόβλημα για την Ελλάδα.

Είναι ένα τεράστιο πολιτικό project, το οποίο οφείλει να αναλάβει η πολιτική τάξη του τόπου. Να αναδιατάξει και να δημιουργήσει ένα καινούργιο εποικοδόμημα, εάν –πράγματι– θέλουμε να ελπίζουμε στην ανασυγκρότηση, την ανάκαμψη και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Εάν δεν αποκαταστήσουμε αυτή τη μεγάλη ιστορική βλάβη και τελικά κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την Ευρώπη, μαζί θα κοπεί και ο λαιμός ο δικός μας. Και οικονομικά και γεωπολιτικά.

Το πολιτικό σύστημα –παλαιό και νέο– καλλιέργησε βαθμιαία την αντιευρωπαϊκή στάση για να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες σχετικά με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το ρήγμα να κλείσει. Χωρίς την Ευρώπη, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε ούτε βήμα. Ας μην ξεχνάμε: το ίδιο δεν συνέβη πριν από 30 και 40 χρόνια, με άλλες αφορμές και αιτίες, με το μένος ενός ολόκληρου λαού κατά των Αμερικανών; Και τι βλέπουμε σήμερα; Κορυφαία στελέχη της παρούσας κυβέρνησης της Αριστεράς να λένε εν τέλει «ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Ομπάμα»… Γιατί; Διότι –όπως φαίνεται– οι Ηνωμένες Πολιτείες κράτησαν τη χώρα μας όρθια, ακυρώνοντας το «πραξικόπημα» που πήγε να επιχειρήσει η συμμορία της δραχμής!

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, και πολύ περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση, έκαναν πολλά λάθη. Ομως λάθη μεγάλα και κρίσιμα απέναντι στην Ελλάδα έκαναν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και οι ηγεσίες της Ευρώπης.

Και όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα. Κακά τα ψέματα, το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, η ηγεσία της Ευρώπης υπήρξε ανεπαρκής απέναντι στην κρίση και την ύφεση που καθηλώνει τη Γηραιά Hπειρο έξι χρόνια τώρα. Και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχει η Γερμανία, η οποία επίσης έως τώρα κινείται με άξονα πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο που αναβιώνει έτσι ο εθνικισμός και «θερίζει» ο λαϊκισμός σε αρκετές υπό πίεση χώρες της Ευρώπης. Ο ευρω-σκεπτικισμός, λοιπόν, και η δημιουργία των απαραίτητων πολιτικών και των θεσμικών υποδομών για την ισορροπία και το μέλλον της Ευρώπης είναι και τεράστιας σημασίας ιστορική πρόκληση για την ηγεσία πρωτίστως της ίδιας της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή