Διαπραγμάτευση υπό ασφυκτικά περιθώρια και μεγάλες διαφορές

Διαπραγμάτευση υπό ασφυκτικά περιθώρια και μεγάλες διαφορές

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αύριο αναβλήθηκε η άφιξη στην Αθήνα της επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Ελλάδας κ. Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Στο μεταξύ, προσπάθεια να μην χαθεί άλλος χρόνος καταβάλλουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας είναι ασφυκτικό και οι διαφορές μεγάλες, με κυριότερη την απαίτηση των θεσμών για νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, το οποίο απορρίπτει η Αθήνα. Χθες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρέθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από σήμερα θα βρίσκονται στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής όλων των θεσμών.

«Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφεραν χθες από το υπουργείο και έθεταν ως στόχο οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων να έχουν «κλείσει» έως την Παρασκευή, και «μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση να υπάρξει “follow up” το Σαββατοκύριακο». Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο στόχος χαρακτηριζόταν από στελέχη της κυβέρνησης και των δανειστών ως «φιλόδοξος». Ενδεικτικό ότι ο τελικός στόχος να ολοκληρωθεί το νέο Μνημόνιο έως τις 10 Αυγούστου παραμένει δύσκολος.

Πάντως, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ προσέθεσε πως, με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως, ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος. «Συνεχίζεται να σημειώνεται πρόοδος», υποστήριξε και χαρακτήρισε «ομαλή» τη συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές στην Αθήνα.

Σήμερα, αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τριών εκ των τεσσάρων θεσμών. Πρόκειται για τον κ. Ντ. Κοστέλο από την Κομισιόν (που είναι εδώ και δύο ημέρες στην Αθήνα), τον κ. Ρ. Ρέφερ από την ΕΚΤ, τον κ. Ν. Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί ραντεβού των παραπάνω με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, αρμόδια στελέχη ανέφεραν χθες ότι, εφόσον ζητηθεί, θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, σημείωναν ότι έως τώρα δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την πλευρά των δανειστών για συνάντηση με κάποιον άλλον υπουργό.

Κατά την πρώτη ημέρα των συσκέψεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της κυβέρνησης και των δανειστών, στο επίκεντρο βρέθηκε χθες η πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εξετάστηκε το μακροοικονομικό μοντέλο όπως είχε συμφωνηθεί πριν από την τραπεζική αργία και τα capital controls και το οποίο προέβλεπε ανάπτυξη 0,5% για φέτος. Σε αυτό το σενάριο θα συμπεριληφθούν οι αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου μήνα, και αρμόδια στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι η νέα πρόβλεψη για την οικονομία είναι ότι το 2015 θα βιώσει ύφεση της τάξης του 2-3%, τουλάχιστον.

Αυτή είναι η ελληνική πρόβλεψη, που, σε μεγάλο βαθμό, συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Η μεν Κομισιόν θεωρεί ότι η ύφεση φέτος θα είναι 2-4%, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι κατ’ ελάχιστο 2-3%. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις των δανειστών δείχνουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος θα αναθεωρηθεί σε πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει απόκλιση της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το κενό αυτό (ή όποιο καταλήξει να είναι) δεν θα καλυφθεί με νέα μέτρα για φέτος, αλλά με νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε, καταληκτικός στόχος είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στην παρούσα φάση, οι τεχνικές ομάδες επανεκτιμούν τις συνέπειες των νέων μέτρων (που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου) στον προϋπολογισμό, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και τα έσοδα που θα προέλθουν από τον φόρο εισοδήματος.

Πέραν αυτών, η κόντρα για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων παραμένει. Οι δανειστές πιέζουν για άμεση λήψη μέτρων, ώστε να γίνει εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος (όπως η αλλαγή στη φορολογία των αγροτών και στο συνταξιοδοτικό), ενώ η Αθήνα επιμένει ότι νέα προαπαιτούμενα μέτρα «δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς». Ωστόσο, η κ.Αντρέεβα επανέλαβε ότι θα χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή