Μπλόκα εφοριακών στις εξόδους καταστημάτων, μπαρ και ιατρείων

Μπλόκα εφοριακών στις εξόδους καταστημάτων, μπαρ και ιατρείων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κυνήγι αποδείξεων θα επιδοθούν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στην προσπάθεια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τη στιγμή που διαπράττεται. Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, οι ελεγκτές της Γραμματείας θα βρίσκονται στον δρόμο και θα ζητούν αποδείξεις από τους καταναλωτές που εξέρχονται από καταστήματα, φροντιστήρια, ιατρεία, συνεργεία, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.

Στην εγκύκλιο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, κ. Αικατερίνης Σαββαΐδου, καθίσταται σαφές ότι «κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από τον νόμο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης».

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο από τον νόμο παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ), και οι ελεγκτές δεν θα εισέρχονται στο κατάστημα. Στην αντίθετη περίπτωση, «τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια, θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ, αμοιβές τρίτων, κ.λπ.), θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής».

Σε ό,τι αφορά τα μπαρ, τα εστιατόρια, τις καφετέριες και γενικότερα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, οι ελεγκτές θα αναζητούν τις αποδείξεις, εντός των χώρων των καταστημάτων. Στις περιπτώσεις ιατρείων, συνεργείων, φροντιστηρίων, γυμναστηρίων και άλλων επαγγελματικών ομάδων για τις οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών, οι ελεγκτές θα «ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και, στη συνέχεια, θα ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τον ν. 4308/2014 παραστατικά».

Ειδικές οδηγίες δίνονται και για τη σωστή εφαρμογή του ΦΠΑ, μετά και τις μετατάξεις των προϊόντων μεταξύ των συντελεστών. Μάλιστα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδης, είχε δηλώσει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ότι στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις αλλαγές του ΦΠΑ, το οποίο θα καταλήξει στους επιχειρηματίες αντί του Δημοσίου. Ετσι, οι ελεγκτές θα πρέπει να δίνουν «ιδιαίτερη προσοχή» στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Στις περιπτώσεις αυτές, θα υποδεικνύεται εγγράφως, με απλή κοινοποίηση σχετικού Σημειώματος, στον υπόχρεο να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Για τα παραπάνω θα ενημερώνεται εγγράφως και η αρμόδια για τον έλεγχο ΔΟΥ (εφόσον είναι άλλης αρμοδιότητας), προκειμένου, σε περίπτωση μη υποβολής των προαναφερόμενων δηλώσεων, να προγραμματίσει και διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή