Μένει Ελλάδα το 87% των εσόδων από τους ξένους τουρίστες

Μένει Ελλάδα το 87% των εσόδων από τους ξένους τουρίστες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το ποσό των 15,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι το συνολικό εισερχόμενο τουριστικό εισόδημα στην Ελλάδα, το 87,1% παρέμεινε στη χώρα, ενώ το 12,9%, ή 1,96 δισ. ευρώ, διέρρευσε στο εξωτερικό.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με αντικείμενο τη διερεύνηση της κατανομής του εισοδήματος από τον εισερχόμενο τουρισμό σε ό,τι αφορά το ποσοστό αυτού που παραμένει στην Ελλάδα και αυτού που διαρρέει στο εξωτερικό. Το εν λόγω αποτέλεσμα αποδεικνύει την καταλυτική σημασία του τουρισμού στην τοπική και εθνική οικονομία, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι μεγάλο μέρος των τουριστικών εισπράξεων επανεξάγεται μέσω των tour operators ή άλλων ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική επιχειρηματική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των τουριστών κρουαζιέρας, το ποσοστό που διέρρευσε πέρυσι στο εξωτερικό εκτιμάται ότι ανήλθε σε 13,2%, δηλαδή 1,92 δισ. ευρώ εκ των 14,5 δισ. ευρώ του εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος. Το συγκεκριμένο ποσοστό σε ό,τι αφορά τα καταλύματα ανήλθε στο 13,3% (δηλαδή 978 εκατ. εκ των 7,4 δισ. ευρώ), ενσωματώνοντας διαρροές από αμοιβές σε απασχολούμενους μη κατοίκους Ελλάδας και από εισαγόμενα προϊόντα τεχνολογικού εξοπλισμού. Η μελέτη δείχνει ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (8ος επί συνόλου 64), επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολό της, ενώ παρατηρείται ισχυρός συσχετισμός με τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία.

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, το ποσοστό του συνολικού εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος που παραμένει στην Ελλάδα μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά. Tα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα, όπως καθιέρωση και υιοθέτηση των τελικών προδιαγραφών και πιστοποίησης «Made in Greece» προϊόντων, καθώς και προώθηση διαδικασιών καθετοποιημένης παραγωγής τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων με σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία. Επίσης, περιλαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού συστήματος τουριστικών επιχειρήσεων για αγορές «Made in Greece» προϊόντων, σχεδιασμό ειδικά προσαρμοσμένων πακέτων all inclusive (όλα εντός τιμής) με προκαθορισμένο ποσοστό κατανάλωσης τοπικών προϊόντων και προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης και διαφήμισης-προβολής για την ανάδειξη των εγχώριων και πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγαλύτερη διείσδυση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στα εστιατόρια των ξενοδοχείων και τους υπόλοιπους χώρους εστίασης αναμένεται να μειώσει την αρνητική επιρροή των εισαγόμενων προϊόντων ως προς τη μετακύλιση των μεταβολών τιμών τους στις εγχώριες τιμές καταναλωτή. Στις προτάσεις της μελέτης περιλαμβάνεται η προώθηση της ανάπτυξης ειδικά προσαρμοσμένων –μικρότερης κλίμακας– περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης σε προορισμούς με τη συνεργασία επιχειρήσεων του τουρισμού και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, μεταφορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, τοπικών παραγωγών-προμηθευτών και γεωργικών συνεταιρισμών και μονάδων μεταποίησης τροφίμων και ποτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή